Hoe kunnen transportbanden bijdragen aan doelstellingen zoals het verhogen van je productie en het besparen van arbeid? Het gebruik van transportbanden brengt voordelen met zich mee, waardoor nieuwe resultaten behaald kunnen worden. In onderstaande blog behandelt WPS 'de 7 belangrijkste resultaten die je in de tuinbouw kunt bereiken'.

1. Verhoog je productie
We beginnen met misschien wel de lastigste doelstelling om te behalen: productieverhoging. Hoe kan je de productie verhogen als je een vast aantal vierkante meters tot je beschikking hebt? En hoe zorg je voor productieverhoging zonder dat dit ten koste gaat van plantkwaliteit en de beheersbaarheid van je organisatie?Met het gebruik van transportbanden wordt het voor potplantenkwekers mogelijk om elke beschikbare vierkante meter te benutten zonder aan deze punten te tornen. Een beloopbare transportband zorgt er voor dat je geen ruimte vrij hoeft te houden voor een looppad, wat extra vierkante meters aan planten oplevert. Daarnaast zorgen transportbanden voor vrijheid om de teeltvakken los van elkaar te verplaatsen. Op deze manier blijft een kap altijd volledig gevuld in plaats van half leeg geraapt.

2. Verhoog je efficiëntie
Orders worden alsmaar kleiner en meer divers, terwijl klanten de orders sneller geleverd willen hebben. Ook neemt de vraag naar maatwerk toe op het gebied van stickers, hoezen en etiketten. Dit resulteert in een minder efficiënt productieproces met steeds hogere arbeidskosten. Om aan al deze wensen van de klant te voldoen, is een efficiënte bedrijfsvoering een must. Een efficiëntere bedrijfsvoering kan bereikt worden met behulp van een transportbandensysteem. Transportbanden zorgen voor een betere en snellere aanvoer van planten naar het sorteer- en/of afleverproces. Door een snelle en uniforme aanvulling van deze processen neemt de doorlooptijd van het totale proces af, wat resulteert in een hogere efficiëntie.

3. Bespaar op arbeid
De arbeidskosten binnen de internationale tuinbouwwereld staan de laatste tijd op scherp. Vele tuinbouwgebieden over de hele wereld krijgen te maken met een stijging in de arbeidskosten. In sommige gebieden tellen de arbeidskosten voor 70% in de totale variabele productiekosten (AHDB Horticulture, 2017).

Eén van de manieren om arbeid te besparen is met behulp van transportbanden. Neem als voorbeeld het wijder zetten van planten in een andere kap. Zonder gebruik van transportbanden is dit een proces waarin medewerkers veel heen en weer moeten lopen om de planten te kunnen verplaatsen, zoals ook zichtbaar is in de illustratie.

Met het gebruik transportbanden worden deze handelingen geminimaliseerd. Medewerker 1 zet de te verplaatsen planten op de transportband, terwijl medewerker 2 de planten in het gewenste teeltvak wijder zet. Dit scheelt heen en weer lopen tussen de teeltvakken en dus uiteindelijk ook personeel en arbeidskosten.

4. Vergroot het aantal mogelijke routes
De afstanden van de achterkant naar de voorkant binnen een kas kunnen snel oplopen tot ruim 100 meter. Hier komen veel handelingen bij kijken, omdat medewerkers grote stukken moeten overbruggen om de planten op de juiste plek te krijgen. Met een transportbandensysteem zorg je ervoor dat elk punt binnen de kas gemakkelijk bereikt kan worden. Zoals bijvoorbeeld het transporteren van planten vanuit de oppotmachine naar de kas. Wanneer de planten gereed zijn voor verkoop wil je ze transporteren vanuit de kas naar het afleverproces. Door de dubbele draairichting van transportbanden is het mogelijk om de planten elke gewenste route af te laten leggen. Dit vergroot niet alleen het aantal mogelijke routes, ook wordt hiermee de flexibiliteit en de beheersbaarheid vergroot.

5. Inspelen op klantspecifieke leveringscondities
Zoals ik bij punt 2 al aangaf, worden orders steeds meer divers en kleiner. Dit zorgt er voor dat de behoefte naar maatwerk steeds meer toeneemt. Hebben jouw klanten specifieke wensen wat betreft verpakking, labels en/of levertijd na een bestelling? En wil je jouw klanten met dezelfde snelheid en service bedienen? Met transportbanden kun je gemakkelijk bestellingsgericht inspelen op de wensen van je klanten. Door het automatische transport is het eenvoudig om de gewenste hoeveelheid planten van de teeltvloer te rapen en aflever klaar te maken voor de klanten.

6. Verbeter de ergonomie van je medewerkers
Werkomstandigheden zijn van belang als het gaat om fysieke belasting van personeel. Zonder transportbandensysteem is de fysieke belastbaarheid hoog, doordat vanaf de grond geraapt moet worden om de planten met karren naar het aflevergedeelte te verplaatsen. Bij automatisch transport hoeven de planten alleen maar op de transportbanden geplaatst te worden om de planten te verplaatsen. Deze verlichting van de lasten zorgt voor een betere ergonomie op de werkvloer en dus ook minder uitval van personeel als gevolg van fysieke overbelasting.

7. Meer rust op de werkvloer
Het is niet altijd even makkelijk om de organisatie op de juiste manier te beheersen. Een kwekerij waar het productieproces verdeeld is over meerdere kassen, is minder overzichtelijk dan een kwekerij waar het productieproces plaatsvindt in één kas. De vrijheid die het gebruik van transportbanden biedt, zorgt er voor dat je de teelt beter kunt organiseren en inrichten. Dit zorgt voor het laatste resultaat: rust op de werkvloer. Dit aspect is binnen de tuinbouw één van de meest ondergewaardeerde voordelen. Dit is vrij logisch aangezien rust niet uit te drukken is in cijfers.


Voor meer informatie:
WPS
Kijckerweg 115
2678 AC De Lier
T +31 (0)174 671 371
F +31 (0)174 671 372
E: info@wps.eu
www.wps.eu/nl