Ongeveer 100 gedelegeerden uit 27 landen hebben deelgenomen aan het 69e Jaarlijkse Congres van de Internationale Vereniging van Tuinbouw Producenten (International Association of Horticultural Producers, AIPH). Het congres vond van 26-29 september plaats in Taichung (Taiwan). Tijdens het congres, dat werd georganiseerd door Chinees Taipei en de overheid in Taichung, werd o.a gesproken over ontwikkelingskansen voor de sierteelt in Zuidoost-Azië. Hierbij waren sprekers uit Thailand, Indonesië, Vietnam, de Filipijnen, Maleisië en India aanwezig.

De conferentie werd georganiseerd als onderdeel van een project van AIPH om een 'Internationale Visie' voor de sierteelt te creëren. Projectmanager en voorzitter van de conferentie, Joep Hendricks, vertelde dat de conferentie hen "nieuwe inzichten vanuit het oogpunt van deelnemers en beleidsmakers in Zuidoost-Azië heeft gegeven. Hun kennis van de sector in hun thuislanden is anders moeilijk te beoordelen. AIPH heeft nu een platform gecreëerd waar vertegenwoordigers hun data en inzichten kunnen blijven delen om een beleid te ontwikkelen die de sector stimuleren." 

Tijdens het congres werd ook een conferentie gehouden voor organisatoren van Internationale Tuinbouw Evenementen. Daarnaast konden deelnemers onder andere een bezoek brengen aan het Cecilia Kook Botanic Conservation Centre in Pingtung en orchideeëntelers in Tainan. Ook sprak de AIPH Green City Commissie over de voortgang van het Nursery Garden Industry Australia (NGIA) initiatief ‘202020 Vision’, waarbij het doel is om tegen 2020 20% meer planten en groene gebieden binnen de bebouwde kom te creëren. Leonardo Capitanio van de Italiaanse Exporters Association (ANVE) presenteerde het ‘Phytoweb’ dat ze hebben ontwikkeld. Hiermee wordt de informatievoorziening over gevaren voor de plantgezondheid in verschillende landen verbeterd.

Directeur van het congres, Bernard Oosterom: “Ik ben blij dat het congres zoveel nieuwe landen heeft aangetrokken. Dit laat zien dat de wereldwijde sierteeltsector aan het veranderen is. Iedere afgevaardigde neemt nieuwe informatie en inspiratie mee naar huis en ik wil dan ook graag de lokale overheid van Taichung bedanken. Dankzij hen is dit congres een succes geworden."

Bij de volgende vergadering van AIPH is NGIA voorzitter. Deze vergadering zal van 20-23 maart 2018 plaatsvinden in Melbourne, Australië. Een bezoek aan de Melbourne International Flower and Garden Show en een Green City conferentie maken onder andere deel uit van het programma.