Het nieuwe kabinet gaat toestaan dat in een aantal gemeenten legale wiet wordt verspreid. De overheidswiet wordt landelijk geteeld en vervolgens verspreid onder zes tot tien gemeenten. Het is een proef om te kijken of met legale teelt de criminaliteit afneemt en de wiet minder schadelijke stoffen kan bevatten, zo meldt RTL Nieuws.

Gemeenten kunnen zichzelf aanmelden voor het experiment. De bedoeling is dat vooral middelgrote en grote steden meedoen. Diverse gemeentes, zoals Breda en Eindhoven, hebben interesse in het experiment van het nieuwe kabinet om legale wiet toe te staan. De Bredase burgemeester Paul Depla noemt het 'heel goed nieuws' dat gemeenten kunnen gaan experimenteren met het legaliseren van wiet.

Breda
Burgemeester Depla gaat zeker aan de gemeenteraad van Breda voorstellen om hieraan mee te doen, zegt hij tegen RTL Nieuws. "In het verleden heeft de gemeenteraad aangegeven dat ze hierin geïnteresseerd is. Dus ik weet zeker dat Breda zich zal aanmelden om mee te doen met de proef."

Eindhoven
Ook Eindhoven gaat graag het experiment aan, laat burgemeester John Jorritsma weten. "Zoals het nu is geregeld, is het hypocriet. Er zijn vijftien coffeeshops in mijn gemeente. Wat er aan de voorkant gebeurt, is legaal maar voor de achterkant moet ik mijn ogen sluiten."

Nijmegen
GroenLinks in Nijmegen wil dat de gemeente zich aanmeldt voor een proef met legale wietteelt, weet het AD. GroenLinks-raadslid Noël Vergunst heeft zich al eerder sterk gemaakt voor gemeentelijke wietteelt, vooral om de criminaliteit rond de illegale teelt terug te dringen en te zorgen voor 'veilige' wiet. Hij kreeg in 2015 steun van een meerderheid van de raad. Die raad wenste dat Nijmegen alle voorbereidingen zou treffen voor zo'n legale gemeentelijke wietteelt in afwachting van besluiten en toestemming van het kabinet.

Tilburg
Hans Smolders van LST wil weten of Tilburg zich opgeeft voor deze proef. Smolders diende vragen in bij het college van B en W. Volgens hem is het een 'goede zaak op weg naar totale regulering van wietteelt'. Hij zegt ervan uit te gaan dat Tilburg meedoet met de proef. Tilburg bereidde zich al voor om te experimenteren met wietregulering. Er waren zelfs plannen om een legale wietkwekerij in de voormalige Willem II-gevangenis te plaatsen.