Hoe ziet de Nederlandse sierteeltsector eruit in 2027? In deze publicatie leest u wat ondernemers te wachten staat op het gebied van consumentengedrag, veranderingen in de wereldmarkt en ontwikkelingen in de keten. Zo herkent u de kansen voor een bloeiende toekomst van uw bedrijf.

Flexibele behoeften
De consument is minder voorspelbaar geworden. Het ene moment wil deze een zeer luxe boeket of een exclusieve plant, het andere moment koopt deze een aanbieding bij een discountformule (Aldi, Lidl) of supermarkt of bouwmarkt (AH, Jumbo, Praxis). Dezelfde persoon wil op verschillende tijdstippen bediend worden met producten van verschillende kwaliteit. Wij noemen deze koper de hybride consument. Bedrijven in de hele sierteeltketen moeten zich afvragen hoe zij op het veranderlijke koopgedrag van deze klanten kunnen anticiperen.Stijgende internationale vraag naar bloemen en planten
Er bestaat een sterke relatie tussen koopkrachtstijging en groei van bestedingen in bloemen en planten. Op basis van de verwachte economische groei en de huidige consumptiewaarde verwacht de Rabobank dat de mondiale consumptiewaarde van bloemen en planten de komende 10 jaar wereldwijd bijna 50% zal groeien.

Lees het hele rapport op de Rabobank-website.