Nog een paar weken en dan gaat ErfGoed wij aan de slag bij Ter Laak Orchids in Wateringen. Op zichzelf genomen natuurlijk geen nieuws, ware het niet dat het hier gaat om een van de meest innovatieve kassen van Nederland. Het is de zogenaamde DaglichtKas, een concept dat gebouwd wordt door Technokas uit De Lier.

Maatschappelijk verantwoord
Enkele jaren geleden werd de eerste 4.000 vierkante meter DaglichtKas bij Ter Laak gebouwd. Daarmee waren ze de eerste gebruiker van dit unieke kasconcept. En dat is niet verbazend. Het bedrijf kenmerkt zich door – zoals ze dat zelf zeggen – ‘maximaal maatschappelijk verantwoord bezig te zijn’.Voor de ondergrond kwamen ze bij ErfGoed uit. Richard Ter Laak zei daar destijds over: “Binnen de tuinbouw staat ErfGoed hoog aangeschreven. Als je hier voor het beste product gaat, moet je daar ook de beste partijen bij kiezen. En dan kom je voor de vloer bij ErfGoed uit.”

De DaglichtKas zorgt ervoor dat er meer gebruik wordt gemaakt van natuurlijk licht en dat er warmte wordt geoogst. Daardoor wordt er maximaal energie bespaard en gaat de plantkwaliteit volgens Ter Laak sterk omhoog: “De resultaten zijn goed. We produceren betere plant- en wortelkwaliteit, sterker gewas en een snellere doorstroming naar de volgende teeltfase. Daarnaast realiseren we een energiebesparing van zo’n 50%.”

Inmiddels heeft het bedrijf ervoor gekozen om nog een DaglichtKas te laten bouwen. Dit keer met een oppervlakte van ruim vijf hectare! En opnieuw kiest Ter Laak voor een ErfGoedVloer.

Innovatief dak en innovatieve ondergrond
Directeur van ErfGoed Hugo Paans begrijpt dat alle aandacht bij een dergelijk nieuwbouwproject vooral uitgaat naar alle innovaties bovenin de kas. Die zijn tenslotte heel erg zichtbaar en nieuw. Dat neemt echter niet weg dat ook de vloer een cruciale rol speelt als het gaat om de besparing van energie, water en meststoffen, en om het creëren van de optimale teelt- en werkomstandigheden. Met andere woorden: een innovatief dak kan niet zonder een innovatieve ondergrond.

"Als ik bij klanten ben en laat zien hoe onze teeltvloeren zijn opgebouwd en welke voordelen dat met zich meebrengt, kom ik er weer eens achter hoe innovatief en toekomstgericht onze vloeren eigenlijk zijn. En ook dat het altijd maatwerk is. Zo hebben we bij Ter Laak een aantal betongoten in het ontwerp meegenomen om vuil en vet (van de bark) gemakkelijker op te vangen en te verwijderen."


Voor meer informatie:
ErfGoed
Hugo Paans
Bredeweg 59
2751 GH Moerkapelle
tel +31 (0) 79 593 38 00
h.paans@erfgoed.nl
www.erfgoed.com