Tholen - De Amsterdamse investeringsmaatschappij Foreman Capital neemt een meerderheidsbelang in Van den Bos Flowerbulbs. Het private investeringsfonds heeft 60% van de aandelen van de bollenhandelaar aangekocht. Hoeveel er voor de aandelen betaald is, isniet bekend gemaakt.

Verkoop
Voor directeur Hans Kleijwegt is de overname doorForeman Capital niet uit luxe is geboren. Vanwege gezondheidsredenen moet zijn compagnon zich terugtrekken. “Mijncompagnon, die de helft van de aandelen bezit, wilde deze daarom verkopen. Ik kon ze nietvan hem overnemen en op zoek naar wie dan wel, klopten wij aan bij Marklink.Dit bedrijf zocht voor ons partijen met interesse, en toen kwam Foreman Capitaluit de bus.”

De overname betekent nieuwe kapitaalkracht voor Van den Bos.Toch benadrukt Hans dat, met het oog op bovenstaande, men niet moet denken aan acquisitieplannen.“Zij hebben vertrouwen in ons en uiteraard is een strategieplan overlegd.Verder is het in onze business, de bollenhandel, goed wereldwijde spreiding tehebben. Dat wij of andere partijen met elkaar om tafel gaan is dan ook niet uitgesloten.Maar dat is het nooit en, nogmaals, dat is niet de reden voor het aantrekkenvan Foreman Capital.”


De nieuwe partner Sander van Woerden, partner bij Foreman Capital, is de afgelopen weken mee aan de hand genomen en op ludieke wijze aan een aantal beproevingen onderworpen.

Private equity
Alleen al in Nederland lopen meer dan 200 private equityfunds rond. De meeste hiervan zijn ‘te groot’ voor Van den Bos: die hebben pas interesse in bedrijven wanneer deze tientallen, zo niet honderdenmiljoenen omzetten. “Ik heb een dergelijk proces ook nooit eerder meegemaakt en ik kan je zeggen, er gaat een wereld voor je open.”

Nieuw verschijnsel
Private equity in de tuinbouw is een relatief nieuwverschijnsel, maar lijkt steeds meer voor te komen. Zo is daar het Afrikaanse rozenbedrijf Afriflora, dat enkele jaren geleden verkochtwerd aan KKR; en Dümmen Orange, dat gekocht werd door het Britse BC Partners.Eerder zei Roger Gerritzen, bij de veredelaar verantwoordelijk voor hetovername- en aankoopbeleid, dat er ‘wereldwijd steeds meer draagvlak komt voorprivate equity in onze markt’. Ook zou het naar zijn mening ‘steeds meer wordengezien als een geschikte manier om je bedrijf te laten groeien, kennis over dedetailhandel en logistiek in huis te halen en te investeren in nieuwe technologieën’.