Het is net alsof de Gold Rush opnieuw plaatsvindt in Californië, hoewel dit keer de grote prijs cannabis is. Sinds de staat Californië in november 2016 Voorstel 64 aangenomen heeft, wordt de staat overspoeld door mensen die hun kans willen wagen met de cannabisteelt. Voorstel 64 legaliseert het recreatieve gebruik van marihuana door volwassenen en omvat ook bepalingen over de marihuanateelt indien de lokale rechtsgebieden dit goedkeuren. Door het goedkeuren van dit voorstel sluit Californië zich aan bij acht andere staten en Washington, D.C. die het recreatieve gebruik van marihuana ook toestaan. 

In Colorado, Massachusetts en Oregon heeft de teelt van cannabis tot een run op leegstaande pakhuizen, ongebruikte fabrieken en verlaten garages geleid. Dit soort gebouwen zijn namelijk makkelijk om te bouwen tot teeltfaciliteit. Ondanks de miljoenen die hier ingestoken moeten worden om het om te bouwen, zijn telers erg geïnteresseerd in deze ruimtes, omdat ze afgelegen zijn, gemakkelijk te beveiligen en gemakkelijk aan te passen zijn aan een klimaatcontrolesysteem. Bloementelers weten echter dat energiekosten snel oplopen in dergelijke ruimtes en zelfs met aanpassingen zijn de originele gebouwen niet geschikt voor een hoge luchtvochtigheid, wat kan leiden tot dure schimmelsanering. 

En dat is waar Californië interessant wordt. Cannabistelers en hun investeerders hebben namelijk belangstelling in de tuinbouwgrond in de "Golden State", bijvoorbeeld in Salinas Valley. Om nieuw leven in verlaten bloemenkwekerijen te blazen heeft Monterey County een verordening opgesteld waarin staat dat cannabis alleen geteeld mag worden in al bestaande kassen op al bestaande tuinbouwgrond. De prijs per hectare is het laatste jaar verdubbeld volgens makelaarsbedrijf Keller Williams Realty. In 2015 stond een kavel van 10 hectare te koop voor $2.5 miljoen (€2.118.016; in 2017 staat hetzelfde perceel te koop voor $5 miljoen (€4.236.032).

Het lijkt dus alsof de marihuanateelt de hoeveelheid hectare die besteed wordt aan de productie van bloemen zal verlagen. "Iedereen met een kas kan zijn perceel verkopen aan een cannabisteler," zegt Kasey Cronquist, PFCI, directeur van de California Cut Flower Commission. Zijn commissie verzamelt de verkoopcijfers driemaandelijks. Tot dusver hebben ze geen duidelijke veranderingen in de cijfers gezien. 

Lees meer op safnow.org