In 2016 daalde de waarde van de Ecuadoraanse bloemenexport naar 802 miljoen dollar, het laagste bedrag dat de sector in de afgelopen 4 jaar behaalde. In 2013 bedroeg de omzet nog $830 miljoen; in 2014 $918 miljoen en in 2015 $820 miljoen.

Dit werd door het ministerie van Landbouw uiteengezet in het kader van de in het land georganiseerde discussies om de problemen die de sector beïnvloeden te analyseren.

Men denkt dat de terugval deels te maken heeft met een internationale prijsdaling, maar ook met een daling van het concurrentievermogen van de sector door de hoge nationale productiekosten en het ontbreken van handelsovereenkomsten met landen zoals de VS, Canada en Rusland, die de export zouden kunnen vergemakkelijken. 

Daarom dringt de vereniging van bloemenexporteurs Expoflores aan op het tekenen van meer handelsovereenkomsten. Vorig jaar ging 44% van de export naar de VS, 21% naar Europa, 17% naar Rusland, 13% naar Canada en de rest naar andere landen.

Ook zeggen ze dat de sector dringend verbeteringen nodig heeft op het gebied van verbondenheid en concurrentievermogen door onder andere een herziening van de regelgeving met betrekking tot luchtvaartmaatschappijen en de reactivering van mechanismen om de buitenlandse verkoop te bevorderen, zoals Drawback.

Alejandro Martínez, president van Expoflores, is hoopvol over de resultaten van de dialogen voor de sector, die 629 bloemenkwekerijen omvat in het hele land die samen 105.000 directe en indirecte banen creëren.

Bron: Expreso