Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Cijfers CBS: krimp sierteelt versnelt

Tholen - Het landelijke glastuinbouwareaal is gedaald naar 8.960 hectare. Daarmee is het areaal lager dan ooit. Deze daling is volledig te wijten aan de Nederlandse sierteelt, die met een daling van 300 ha uitkomt op 3520 hectare t.o.v. 3820 vorig jaar. Het areaal vruchtgroenten onder glas nadert het record-niveau van 2010/2011.



Dat blijkt uit cijfers van het CBS, waarin ook een prognose voor 2017 opgenomen. In een notendop zit de daling in de sierteelt vooral in de snijbloemen. Pot- en perkplanten daalt eveneens, maar veel langzamer.


In de snijbloemen lijkt vooral chrysant met een afname van 50 hectare een knauw te krijgen. Ook orchidee en roos moeten, met 30 ha elk, inboeten. Bovendien ziet het er voor de diversiteit van het assortiment niet goed uit als het waar is dat 'overige' met ruim een kwart afneemt.

Groenten
De meeste vruchtgroenten zijn redelijk stabiel: 10 hectare minder aubergines, 20 hectare meer komkommers, 20 hectare minder paprika en 30 hectare meer tomaat.



Opvallende zijn de records die gebroken worden. Het areaal bedekte aardbeienteelt tikt dit jaar de 400ha aan (330ha onder glas en 70 tunnels). Ook de plantenkwekers hebben de afgelopen jaren goed hun best gedaan. Zij halen dit jaar een areaal van 500 hectare.

Kanttekening
Een kleine kanttekening is op zijn plaats. Door steeds efficiëntere productie zijn minder meters nodig en een groot bedrijf is relatief dikwijls efficiënter dan een aantal kleinere, die samen hetzelfde areaal beslaan. Daarnaast mag men ook denken aan iets als meerlagenteelt, wat in bijvoorbeeld orchideeën steeds meer gebeurt.

Publicatiedatum: