Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan van Boksel

"Zonnebloemen uit de klei staan twee dagen langer dan uit zand"

Jan van Boksel zet jaarlijks tweeënhalf tot drie miljoen stelen zonnebloemen om. Dat is niet verwonderlijk met de enorme lap grond voor de deur: Jan bebouwt ruim 60 ha grond rondom zijn schuur en woonhuis in Hedel, Noord-Brabant.

Grote aantallen
Naast zonnebloemen in de zomer kweekt hij chrysanten in de herfst en pioenrozen in het voorjaar. Omdat Jan grote aantallen kan produceren en exporteur FleuraMetz met grote aantallen wel raad weet, hebben de twee een fijne samenwerking tot stand gebracht.



De Bommeler zonnebloem
Jan laat trots zijn zonnebloemvelden zien. "Doordat zonnebloemen uit de Bommelerwaard op klei groeien, staan ze gemiddeld twee dagen langer op de vaas dan zonnebloemen gekweekt op zandgrond. Klei bevat namelijk veel voedingsstoffen."

Mochten de consument zonnebloemen kopen en deze gaan onverhoopt toch slap hangen, bijvoorbeeld doordat ze in de bolle zon gestaan hebben, dan kan men ze het best een nachtje buiten zetten. "Je zult zien dat ze dan weer helemaal bijkomen!"



Constante kwaliteit
Ondanks de enorme hoeveelheid waarmee de bloemen bij Jan van Boksel de deur uit gaan, krijgt elke emmer zonnebloemen evenveel zorg en aandacht. Zo worden in elke emmer de bloemkoppen dezelfde kant op gedraaid. Jan: "Ik wil dat mijn kopers mij herkennen aan mijn constante kwaliteit. En dat gebeurt, hoor! 'Oh die zijn van Jan', zeggen ze, terwijl ze op een afstandje staan.’’

Jan beheert het hele proces van zaaien tot afleveren zelf, zonder tussenkomst van extra schakels en partijen. Hierdoor blijft de keten kort. "Het liefst laad ik alles eigenhandig in de vrachtwagen, dan weet ik zeker dat mijn bloemen in perfecte staat aankomen."

bron: FleuraMetz
Publicatiedatum: