AAA Roses breidt de productie van Bellissima rozen uit met 10 hectare. Op de 20 ha grote, nieuwe farm genaamd Chui, die vorig jaar februari in productie werd genomen, worden enkele nieuwe, grootbloemige varieteiten gekweekt. Deze worden dermate goed ontvangen, dat nu, een goed jaar later, al voor uitbreiding wordt gekozen. Het totale areaal van AAA Roses zal daarmee uitkomen op 70 ha. "Met Valentijn volgend jaar hopen we in de lucht te zijn."


Farah Shamji op de IFTEX 2017 in Nairobi, Kenia.

Nieuwe varieteiten
De farm ligt op 2500 meter hoogte in Timau en is aankocht door eigenaren Ariff en Farah Shamji. Zij zagen een grotere Europese markt voor grootbloemige rozen uit Kenia, die zij vervolgens onder het brand Bellissma op de markt zetten. Hieronder valt een breed assortiment dat tot op dat moment niet in eerder in Kenia gekweekte varieteiten. Ongeveer 80 procent hiervan wordt nu direct naar Amsterdam gevlogen, de rest vindt zijn weg naar het Midden-Oosten en Australiƫ. "Meer dan 60% is nieuw in Kenia en daarom konden we ons vanaf het begin mooi onderscheiden", aldus Shamji.


Alba

Droogte
De afgelopen maanden hebben de Keniaanse kwekers te stellen gehad met droogte. Chui Farms is dit voor geweest: "We hebben een grote dam aangelegd, waardoor we het regenwater uitstekend kunnen opvangen. Tot nog toe hebben we in een constante irrigatie voor 100% uit regenwater kunnen voorzien. Bovendien beschikken wij over een aantal putten. In geval de droogte echt doorzet, kunnen we een heel eind daarop verder."

Minder stelen
Momenteel is ook de productie aan de lage kant. Dat komt door de koude nachten. "We oogsten deze tijd zo'n 25% minder stelen. Maar met Europa nu volop in de zomervakanties is de vraag toch al flink lager en is vraag-aanbod aardig in evenwicht. Prijzen zijn momenteel zelfs wat hoger dan een jaar eerder."


Voor meer informatie:
AAA Roses
Farah Shamji
E: farah@aaagrowers.co.ke
www.aaagrowers.co.ke