Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Export bloemen en planten houdt stevige voorsprong van 6,5% vast

De Nederlandse export van bloemen en planten is in de eerste helft dit jaar met 6,5% gestegen tot € 3,4 miljard. In juni was de exportwaarde vergelijkbaar met vorig jaar, maar richting Engeland en Frankrijk viel de omzet terug. ”Mooi weer in grote delen van Europa belemmerde de afzet”, stelt Floridata, dat de exportstatistieken verzamelt. Bloemen (+8%) blijven het op jaarbasis iets beter doen dan planten (+5%). Voor het eerst staat Polen in de top-5 exportbestemmingen. ”In die markt is de afzetpotentie voor Nederlandse bloemen en planten nog fors”, aldus de VGB.
 
Afgelopen kwartaal was het dertien achtereenvolgende, waarin de exportwaarde van bloemen en planten vanuit Nederland steeg. De kwartaalomzet is met bijna € 1,8 miljard de hoogste ooit. Toegenomen vraag, een hogere inkoopwaarde en de sterke marketing en logistiek van de importerende en exporterende groothandel staan aan de basis van de groei.
 
Terugval Frankrijk
Naast de krimp in Engeland door de gezakte koers van het Britse pond viel in juni ook de bloemen en plantenexport naar Frankrijk behoorlijk tegen: -9%. De voorsprong in dit derde exportland viel daardoor terug van 3% tot bijna 1%. De Franse Moederdag eind mei viel tegen, vooral in de grote steden. ”En de verkiezingen brengen altijd onrust met zich mee, waardoor het consumentenvertrouwen zakt”, weet Jos Beckers van Joflex. Hij is als lijnrijder gespecialiseerd op Frankrijk. ”In onze Franse filialen lag de omzet in het eerste half jaar op hetzelfde niveau als vorig jaar en dat is conform de doelstelling”, concludeert René Welboren van FleuraMetz.
 
Weersomstandigheden
”Warm weer, overal in Europa”, noemt directeur Ron Bos van Hilverda De Boer als belangrijke oorzaak voor de teruggevallen exportomzet bij de bloemen in juni. Wesley van den Berg van Floridata: ”We konden aan de exportcijfers bijna exact zien waar de grens van het mooie weer lag. Daar waar het koeler was, zoals Noord-Europa, bleef de export beter op peil.” De totale groei in het eerste half jaar schrijft Bos toe aan de gunstig gevallen speciale bloemendagen, de hogere inkoopwaarde bij de bloemen en de verbeterde economische situatie in de meeste afzetlanden. ”Daarom hebben we voor de tweede helft van het jaar ook positieve verwachtingen.”
 
Groei in Polen
Door de groei met 27% tot en met juni streefde Polen België voorbij op de ranglijst van afzetbestemmingen en staat het nu op de vijfde plaats. ”De economie groeit naar verwachting met 4%, de werkloosheid daalt en het consumentenvertrouwen is stevig. Er zit voor Nederlandse bloemen en planten nog potentieel in de Poolse markt”, stelt de Nederlandse landbouwraad Martijn Homan in Warschau. ”Wellicht een reden om de focus van de Nederlandse promotie door organisaties als Bloemenbureau Holland te heroverwegen met het oog op groeimarkten in Oost-Europa?” geeft hij aan.

Nederlandse exporteurs baseren hun vertrouwen op een goede voortzetting van de export in de tweede helft van het jaar mede op stabielere valutakoersen. ”Met een breed assortiment afkomstig uit alle werelddelen en sterke logistieke service kunnen zij alle landen dagelijks beleveren”, aldus Van den Berg.

De Top-10 bestemmingen totale exportwaarde bloemen en planten vanuit Nederland tot en met juni 2017 in euro’s en een uitgebreidere analyse is voor VGB leden en Floridata deelnemers beschikbaar via www.vgb.nl of www.floridata.nl. Daarin ook aandacht voor de sterke groei op Rusland en andere marktontwikkelingen, zoals de versterkte exportspreiding.
 
Publicatiedatum: