Van 4 t/m 6 juli heeft een delegatie van bedrijven en vertegenwoordigers van de regio Rostov in Rusland een bezoek gebracht aan Nederland. Dit was een vervolg op het bezoek van de Russische ambassadeur eerder dit jaar aan een aantal boomkwekerijen op uitnodiging van LTO Bomen en Vaste planten.

Doel van die uitnodiging was om Nederlandse boomkwekerij export weer toegelaten te krijgen op de Russische markt. De boomkwekerij valt niet onder het handelsembargo maar kwam moeilijk door de Russische fytosanitaire inspecties heen.Doel van het bezoek deze week was het interesseren van Russische regio’s voor het Nederlandse boomkwekerijproduct en het verbeteren van de samenwerking met de Russische ambassade en handelsvertegenwoordiging. Onder leiding van de LTO vakgroep is een bezoek gebracht aan het Floriade paviljoen in Almere, het zéér innovatieve en groene Stadskantoor in Venlo, de Paleisbrug en het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch, en enkele kwekerijen welke al exporteren naar Rusland.

Zowel de activiteiten die al plaatsvinden in het kader van de Floriade in Almere als ook de in praktijk getoonde voorbeelden van de Groene Stad filosofie hebben grote indruk gemaakt op het internationale gezelschap. De professionaliteit en de innovatiekracht van de Nederlandse boomkwekerij werden alom bewonderd en leidt hopelijk naar concrete projecten in Rusland voor onze LTO leden.

Met dank aan de Russische ambassade en handelsvertegenwoordiging kunnen wij in samenwerking met de Floriadedirectie, de voorzitter van NTR en de deelnemende boomkwekerijen terugkijken op een zeer geslaagde missie. Wij hopen als vakgroep dat deze missie een bijdrage heeft geleverd aan de kansen voor onze leden op de Russische markt.

bron: LTO Nederland bomen en vaste planten