Update: kosten voor huisvesting inhouden op het loon
Per 1 januari 2018 verandert dit. Vanaf dat moment kunt u de overuren niet meer “inzetten” om de kosten van huisvesting in te houden. Er is wel een uitzondering mogelijk als werkgevers en werknemers in een sector met elkaar afspraken maken over de eisen waar de huisvesting aan moet voldoen. Pas dan mag dan op het wettelijk minimumloon worden ingehouden. Deze eisen worden vastgelegd in normen die gecontroleerd/ gecertificeerd dienen te worden door een inspectie instelling die is goedgekeurd door de Raad voor de Accreditatie.
Aansluiten bestaande keurmerken
LTO Nederland is samen met de vaktechnische organisaties in overleg met het ministerie van SZW en de werknemersorganisaties. Doelstelling is om de kwaliteit van de huisvesting te borgen en het mogelijk te blijven maken dat het inhouden voor huisvesting via de loonstrook kan verlopen. Belangrijk hierbij is dat de kosten en administratieve lasten voor ondernemers zo veel mogelijk worden beperkt.
LTO kijkt daarbij naar bestaande keurmerken die veel ondernemers al hebben. Concreet lopen er op dit moment gesprekken met GlobalGAP en MPS-GAP. Mogelijk kan er aan deze keurmerken een optionele module toe kunnen worden gevoegd voor huisvesting. Daarnaast wordt gesproken met de Stichting Normering Flexwonen (SNF) om te kijken in hoeverre zij huisvesting op agrarische bedrijven kunnen certificeren. Ook zal er een aanpassing van de cao’s moeten komen om inhouden binnen de wet mogelijk te maken.
Wilt u meer weten over dit onderwerp? Bekijk dit artikel of ga naar de meest gestelde vragen & antwoorden.
Bron: Werkgeverslijn