De Braziliaanse tuinbouwsector heeft te stellen met een landelijke crisis, maar toch lijken de groeikansen enorm te zijn. Deze kansen worden door velen ionderkend, zo bleek ook aan de belangstelling voor een van de grootste tuinbouwbeurzen van Brazilië, de Hortitec. Paco van der Louw van Asista, een lokaal agentschap van diverse tuinbouwbedrijven in Brazilië, en Jeel Posthumusm United Selections, vertellen ons er meer over.


Jelle Posthumus van United Selections en Paco van der Louw van Asista.

Van der Louw levert aan Braziliaanse telers onder andere producten van UFO Supplies, Selecta one, Bremkens Orchids, Könst Alstroemeria en United Selections. Volgens hem worden de telers steeds professioneler. "Ze hebben meer kennis over de variëteiten en zijn op zoek naar specifieke variëteiten die bij hun klimaat en afzetgebied passen." Veel kwekers hebben het momenteel echter moeilijk. "Veel snijrozen- en alstroemeriakwekers moeten bijvoorbeeld zwoegen, vooral door de huidige (financiële) crisis in het land. De markt staat onder druk, wat de telers affecteert," vertelt Posthumus.


Stand van Asista met United Selections rozen.

Kansen
Tegelijkertijd zien Van der Louw en Posthumus enorme afzetmogelijkheden in dit land. "Het is een land met veel inwoners. We verwachten dat, als ze hun investeringen verhogen in combinatie met een betere financiële situatie van hun bedrijf, groei zeker mogelijk is," zegt Posthumus. "En in de nabije toekomst zullen er meer snijbloemen via winkelketens verkocht, wat ook nieuwe groeimogelijkheden biedt," voegt Van der Louw toe.


Rozen van United Selections. Adalonia in het midden en New Orleans, Salimia en Red Lion op de foto rechts.

Rozen
Posthumus ziet dat telers waar het rozen betreft op zoek zijn naar een innovatief assortiment. "Zo doen onze nieuwe variëteiten voor de Braziliaanse markt, zoals Jumilia, het bijvoorbeeld heel goed. Daarnaast hebben we grote verwachtingen voor de variëteiten Red Lion, New Orleans, Galileo en Adalonia."


Florissant van UFO Supplies, te zien bij de stand van Asista.

Hortitec
Vorige week werd van 21 tot 23 juni de Hortitec 2017 gehouden in Holambra SP, Brazilië. Het is een grote vakbeurs in Brazilië voor tuinbouwproducten. Meer dan 420 exposanten vanuit elke hoek van de tuinbouwsector kwamen naar Holambra SP. Er waren dan ook presentaties van groentenstartmateriaal, potplanten, bloemen en kassenbouwers, irrigatie en ga zo maar door. De organisatie is nog steeds bezig met de precieze cijfers, maar ze verwachten dat deze 24e editie een vergelijkbaar aantal bezoekers had als vorig jaar; toen waren dat 30.168 bezoekers. Van der Louw denkt ook dat het aantal bezoekers hetzelfde was: "De beurs is ondanks de crisis goed bezocht en we zijn blij met het resultaat." 

Op de sociale media was de vakbeurs een populair onderwerp. Verschillende exposanten en bezoekers publiceerden foto's. Hieronder een compilatie van de op Twitter en Facebook geplaatste foto’s.


(bron: Twitterpagina twitter.com/DummenOrangeEU)(bron: Twitterpagina altairzotti‏)


(bron: Twitterpagina Sion)


(bron: Twitterpagina Codema SDF)


(bron: Facebookpagina Hanna Instruments Mexico)


(bron: Twitterpagina FELCO)


(bron: Twitterpagina ecoculturebioscience‏)


(bron: Facebookpagina Barbara Jeuken)

Enkele foto's van de Hortitec organisatie:

Klik op de link voor meer foto’s die door de organisatie van de beurs zijn gemaakt: hortitec.com.br


Voor meer informatie:
Hortitec
www.hortitec.com.br