Rood, wit en blauw waren de bloemenkleuren die weer voor extra drukte bij Nederlandse sierteeltexporteurs zorgden in de aanloop naar het vrijdag gevierde Midzomerfeest in Zweden. Behalve die waarschijnlijk belangrijkste nationale feestdag in Zweden, waarop men bloemen in het haar doet, waren er deze en eind vorige maand nog twee geefmomenten voor bloemen: Moederdag (28 mei) en de afsluiting van het schooljaar.
 
Hoewel in Zweden het verbruik van bloemen onder dat van veel andere Europese landen blijft, zijn exporteurs tevreden over de drie topfeesten. Al wordt volgens lijnrijder Ronald Eekhof, een grossier die met een wagen vol bloemen langs tuincentra rijdt, de verkoop rond het einde van het schooljaar – als vooral rose tinten in zijn – de laatste jaren wel minder. Maar Moederdag zorgde volgens hem en anderen voor extra omzet, waarbij de prijzen in Nederland en dus ook die in Zweden meevielen.
 
Er was veel vraag naar chrysanten, gerbera, germini en rode trosanjers. De prijzen aan de vooravond van Midzomer (de dag van de zonnewende) waren lager dan vorig jaar, constateert Cees de Boer van Beau Flowers Aalsmeer. En de afzet ongeveer gelijk. “Mijn klanten hebben goed gedraaid”, zegt hij. “Het weer was op de er aan voorafgaande dagen ook niet zo warm geweest als in Nederland.”
 
Vanouds zijn korenbloemen in Zweden in, maar daarvan heeft het land zelf een grote productie. “Vroeger zag je ook veel papaver in haren, die groeiden gewoon langs de weg”, zegt Eekhof. “Tegenwoordig zie je die minder.”


beeld genomen uit video hieronder: Swedish Midsummer for Dummies

Wim Kuin van APH Produkter constateert dat de afzet rond Midzomer eigenlijk precies overeenkomstig het verwachtingspatroon was. Dat betekende veel extra omzet, maar dit jaar wel bij een lager prijsniveau. Al gold dat laatste volgens hem minder voor rode germini’s, die toch wat schaars worden. “Wij merken dat kwekers op andere soorten over gingen. Dat doen zij tegenwoordig sneller dan vroeger.” APH Produkter levert behalve aan de Zweedse groothandel ook aan retailers en bloemenwinkels.


Ook volgens Kuin was het weer in Zweden aan de vooravond van Midzomer mild, wat de verkoop stimuleerde. “Maar het is doorgaans in Zweden niet zo warm als elders in Europa en hitte is fnuikend voor bloemenverkoop”, zegt De Boer.
 
Van alle ‘bloemendagen’ spant volgens de exporteurs Midzomer (Midsommar op z’n Zweeds) de kroon. Traditioneel danst men met bloemen in het haar rond een meiboom, tijdens feesten die met muziek en drinken van kruidendranken gepaard gaan.

bron: VGB