Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Samenhang regelsystemen voor energie en groei in planten ontrafeld

Planten hebben verschillende moleculaire regelsystemen voor het gebruik van energie tijdens de fase van ‘embryo’ naar volwassen plant. Over hoe deze systemen met elkaar samenhangen en of ze op moleculair niveau met met elkaar ‘communiceren’ was nog veel onbekend. Met zijn promotieonderzoek geeft Wouter Jansen een duidelijk beeld van de systemen die het gebruik van energie en groei reguleren in de modelplant Arabidopsis.

De hoofdregelaars van de energie consumerende processen in de plant blijken het SnRK1 eiwitcomplex en het TOR eiwit. Het TOR eiwit stuurt een eiwit signaleringscascade aan ter bevordering van groei. Het SnRK1 eiwitcomplex zet juist een eiwit signaleringscascade in gang voor het behoud van energie. Een belangrijke factor hierin blijkt ook het eiwit bZIP11.

Bij de aansturing van genen werken de SnRK1 en TOR eiwitsignaleringscascades elkaar meetbaar tegen, toont Jansen aan. Tijdens de ontwikkeling van de plant is TOR een essentiële factor voor de transitie tussen embryonale en vegetatieve groei, terwijl SnRK1 samen met bZIP11 deze transitie juist remt.

Bron: Universiteit Utrecht
Publicatiedatum: