Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kokossubstraat vindt steeds bredere toepassing

Tholen - Het gebruik van kokos als substraat zit in de lift. Jan de Smet, van Forteco BV, ondervindt dit dagelijks. Hij ontwikkelde nu bijna 20 jaar geleden de Profit kokosmat, die een lager waterhoudend vermogen heeft dan matten op basis van kokosgruis. Jan: “Door de droge kokos is het gewas heel goed stuurbaar. De planten krijgen een sterker wortelgestel en het gewas is minder vatbaar voor plagen met als gevolg dat er minder chemie nodig is.” Daarmee maakt de droge mat een kwalitatief ook een hoogwaardige teelt in warme en vochtige klimaten mogelijk.


Jan de Smet

Een andere reden voor de toename in kokossubstraat is de afvalproblematiek. Afval is een wereldwijd aandachtspunt. Kokos is volledig te recyclen. In Nederland en in Leamington (Ontario, Canada) is er een goed geregeld afvoersysteem voor substraat. In de rest van de wereld bestaat dat niet. Jan: “Onze Profit is schoon. De laatste jaren hebben we hier hard aan gewerkt. We zijn het basismateriaal nog meer gaan wassen, zodat we nu kunnen stellen dat we schone matten leveren”. Hetzelfde geldt voor de opkweekblokken die de laatste jaren eveneens een vlucht hebben genomen.
 
Forteco is in 1998 gestart met het aanbieden van kokos als groeimedium. Deze ervaring komt goed van pas. Jan : “We waren één van de eersten die zich op deze markt begaven. We laten onze klanten graag profiteren van deze ervaring. We blijven ze overigens ondersteunen met advies inzake bemesting en druppelstrategie”. Per regio hebben we iemand klaar staan om de klanten bij te staan: Dave de Haan in Canada, Daniele Dell’Erba in Mexico en Nick Boelen die het gehele Amerikaanse continent voor hun rekening nemen, Bart ’t Hoen in Europa en straks Mao Liu in Azië.

Bioteelt
Kokos wordt tevens meer en meer gebruikt in bioteelten (“organic” genoemd in Amerika). Eén van de problemen in bioteelt is de omzetting van organische meststof naar minerale opneembare voedingselementen. Van der Knaap heeft na 5 jaar onderzoek in hun proefkas een reactor opgesteld die organische stikstof omzet in nitraat, zodat de gewassen vanaf het begin beschikken over voldoende stikstof. Het telen op droge kokos helpt hierbij voor een groot stuk.

Anjers
De Forteco producten worden ook steeds meer buiten de groenten gebruikt. In de opkweek van anjers bijvoorbeeld worden opkweekblokjes en opkweekmatjes gebruikt. Jan: “De weggroei van de stekken is stukken sneller en de homogeniteit van het eindproduct is stukken beter ten opzichte van potten en tafels gevuld met lokaal substraat.” Ook in de teelt van bessen komt het gebruik van de Forteco growpotten en growbags in opkomst.

Voor meer informatie:
Forteco
Bovendijk 50
2295 RZ Kwintsheul
T: +31 174 296606
E: jandesmet@vanderknaap.info
www.vanderknaap.info

 
Publicatiedatum: