Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vrijstelling Apollo in lelie

Onlangs is de vrijstelling afgegeven voor de toepassing van het middel Apollo in lelie tegen bollenmijt. Dat betekent dat in de periode van 15 december 2016 tot en met 14 april 2017 Apollo (werkzame stof: clofentezin) middels een dompelbehandeling mag worden ingezet in de onbedekte teelt van lelie. Apollo is een product van Adama en is beschikbaar via de reguliere distributiekanalen.

Ook in 2015 had de KAVB een vrijstelling gerealiseerd voor Apollo. Fabrikant Adama wilde in 2016 een reguliere toelating voor Apollo realiseren, maar meldde in september dat de toelating toch niet dit jaar zou lukken. Daarop heeft Hille Hoogland, Coördinator Effectief Middelen- en Maatregelenpakket bij de KAVB, direct de procedure voor een vrijstelling in gang gezet. Deze procedure vergt bij de overheid drie maanden, wat gezien de relatief vroege oogstperiode zorgde voor een krappe planning. Telers hebben met smart gewacht op de vrijstelling en de KAVB is verheugd dat deze nu is gerealiseerd.

Staatssecretaris Van Dam van het ministerie van Economische Zaken heeft de vrijstelling reeds op 9 december getekend, maar de publicatie in de Staatscourant heeft om onduidelijke redenen tot vandaag op zich laten wachten. Het besluit is wel op 15 december in werking getreden. Telers kunnen dus direct aanvangen met het behandelen van de leliebollen.

Deze vrijstelling is tot stand gekomen in goed overleg met Adama en met de Agrodis Stuurgroep Bloembollen. In 2016 heeft de KAVB in het voorjaar vrijstellingen gerealiseerd voor de toepassing van Asulam in tulp, lelie en hyacint, die voor 2017 wederom zijn aangevraagd. De KAVB blijft zich inzetten om knelpunten aan te pakken in overleg met telers, distributeurs, adviseurs, onderzoekers, fabrikanten en overheden.

Klik hier voor meer informatie.
Publicatiedatum: