Hoe staat het met de economie en het ondernemersklimaat in Ethiopië? Speciaal voor haar klanten zocht FloraHolland het uit in nieuw marktrapport.

Belangrijkste bevinding uit het rapport is allicht de vaststelling dat de economie in Ethiopië het laatste decennium elk jaar verder gegroeid is en dat het land met 9% groei het hoogste gemiddelde groeicijfer van Afrika heeft. Voorst wordt uitgebreid ingegaan op geografische gegevens als de recente uitbreidingen richting Bahir Dahr, de 'hub' rond Addis Abeba en klimatologische omstandigheden die voor groei en bloei van roos en bedrijf belangrijk zijn.De exportwaarde in Ethiopië is enorm gegroeid: van €133 miljoen in 2010 naar €333 miljoen in 2015. Ethiopië is na Kenia het belangrijkste exportland in Afrika voor bloemen. Zeker 91% wordt naar Nederland geëxporteerd en een groot deel via Royal FloraHolland verhandeld. Vele rozen vinden via de bloemenveiling hun weg naar Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Positieve vooruitzichten
De laatste jaren kampt Ethiopië met sociale onrusten en inflatie. Ondanks deze recente instabiliteit, zouden de economische vooruitzichten positief zijn. Bedrijven met investeringsplannen hebben een afwachtende houding. De regering zal de miljoenen mensen, die getroffen zijn door armoede, moeten compenseren en zodoende de politieke stabiliteit terug laten keren.

Het uitgebreide productierapport over Ethiopië is te verkrijgen via de Klantenservice en kost voor leden € 400.

bron: Royal FloraHolland