Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Michel van Gellecum verduurzaamt amaryllisteelt met WKO

De teelt van amaryllis wordt gekenmerkt door een koudevraag in de zomer en warmtevraag in met name het najaar en de winter. Daardoor is het in deze teelt zeer interessant om WarmteKoudeOpslag (WKO) toe te passen. Michel van Gellecum, kweker van amaryllissen in Bemmel, wilde zijn teelt verduurzamen. Door in de zomer warmte uit de kas in de grond op te slaan en deze warmte in de winter weer te gebruiken, kan hij bijna zonder aardgas toe. Dat is een enorme stap naar verduurzaming van zijn bedrijf.



WKO is een complex systeem. Het bestaat uit 2 bronnen, een warmtepomp en een zonnecollector. Een warmtepomp produceert in de zomer de benodigde koude waarbij het restproduct ‘warmte’ in de bodem wordt opgeslagen en beschikbaar is voor later gebruik. Deze ‘restwarmte’ wordt enkele tientallen meters onder de oppervlakte opgeslagen totdat deze in de winterperiode weer nuttig kan worden gebruikt om het ‘tekort’ aan warmte aan te vullen. Om in de zomer extra warmte te oogsten, besloot Van Gellecum een extra zonnecollector aan te leggen.

Van Gellecum werkte de technische aspecten samen met het bedrijf Climeco uit. Door Climeco werden diverse berekeningen uitgevoerd om het systeem optimaal te laten functioneren. Immers het besturingssysteem moet goed samenwerken met de technische onderdelen van de installatie. Omdat het nogal innovatief is, moet Van Gellecum behoorlijk pionieren. Naast Climeco riep Michel van Gellecum de hulp in van Radboud Vorage van Greenport Arnhem-Nijmegen. Vorage wist de technische zaken te combineren met de financiële aspecten en zorgde voor een gedegen projectbeschrijving. Dat leverde ook nog een mooie subsidie op.
 
Nu het WKO-systeem geïnstalleerd is, stelt het Michel van Gellecum in staat om de klimaatregeling van zijn kas sterk te verbeteren, waarbij er nagenoeg geen aardgas voor kasverwarming meer nodig is. Daardoor zal van Gellecum betere en nog duurzamere amaryllissen gaan kweken/afleveren om daarmee zijn afzetpositie te kunnen versterken. Immers vanuit de markt wordt steeds meer om duurzaam geteeld product gevraagd. Door trainingen op het gebied van marketing en afzet te organiseren, draagt het Glastuinbouwpact Arnhem-Nijmegen bij aan het slimmer benaderen van marktpartijen om de grotere duurzaamheid te kunnen vertalen naar een hogere financiële opbrengst.

Bron: Glastuinbouwpact Arnhem-Nijmegen
Publicatiedatum: