Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- Ichtus Flowers & Plants geholpen met één systeem voor zowel bloemen als planten
- Tuinder laat asbest vervangen in maanden zonder oogst
- Nieuwe sponsorovereenkomst Rabobank en GrootGroenPlus getekend
- Orchideeënkunstwerken tijdens Duitse designbeurs IMM Cologne
- Extra ’s zomerse editie van Delishow in week 24
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
Weer
"Geen chemische middelen meer in 2030"
Voorjaarsgevoel
Motivator en inspirator Maurits Groen schudde de zaal op met zijn stelling dat duurzaamheid een noodzaak is: “Mensen kopen geen bloembollen, maar een voorjaarsgevoel. Bij dit gevoel passen gewoon geen chemische gewasbeschermingsmiddelen. Om de Bollenstreek- en handel vitaal te houden, is duurzame teelt een must’. Groen riep de zaal op om vooral ook de maatschappij erbij te betrekken, om tot nieuwe oplossingen te komen. “Als je je als sector openstelt, krijg je van de samenleving veel credit.”
Geen chemie in 2030
André Hoogendijk, adjunct-directeur KAVB, ging in op de stelling ‘Geen chemie meer in 2030’. Hij schetste een toekomst waarin de ontwikkeling en toelating van gewasbeschermingsmiddelen onder druk staat, de retail duurzame bollen eist en plagen resistent kunnen worden. “We moeten als sector nadenken over alternatieve teeltsystemen. We hebben geen keuze: als we dit niet aanpakken, hebben we als sector geen toekomstperspectief,” aldus André Hoogendijk. Ook hij benadrukte dat het bij het zoeken naar een oplossing van belang is om de samenwerking op te zoeken, met partijen van binnen en buiten de sector.
Ken je grond
Tijdens het programma waren er vier pitches, die lieten zien dat er voldoende mogelijkheden zijn om een eerste stap te zetten naar een meer vitale teelt. Ard Reijtenbach van Plantlab liet de mogelijkheden zien voor bollen/sierteelt in een compleet gesloten omgeving, waardoor je geen last hebt van ziekten en plagen en geen gewasbescherming nodig hebt. Reijtenbach: “Het gesloten teeltsysteem is een enorme kans voor de bollensector.”
Docent Roel Schelland van Hogeschool Leiden betoogde dat technologische ontwikkelingen kunnen bijdragen aan een duurzamere teelt. Zo liet hij de zaal kennis maken met de MiniION, een klein apparaatje dat de bodemmonitoring een stuk gemakkelijker maakt. “Ken je grond, het is de basis van je product”, aldus Schelland.
Maaike Raaijmakers van Bionext vroeg zich af waarom een natuurlijk product als bollen, die ook een belangrijk onderdeel zijn van de natuur en het landschap, niet nu al biologisch geteeld worden. Zij pleitte ervoor om de natuur juist in te zetten: als je de bodem geeft wat deze nodig heeft - gezonde voeding, afwisseling, rust, gezelschap en structuur - dan gaat deze voor je werken.
De laatste pitcher was bollenprofessor Richard Immink, van Wageningen Plant Research (PPO). Hij pleitte ervoor om niet de omstandigheden te veranderen, maar juist het materiaal - de bollen - aan te pakken. Maak kennis met de bol en ontdek het DNA. Als je dit goed in kaart brengt, kun je een gereedschapskist maken waarmee je problemen kan oplossen. Hij pleitte ook voor eenrichtingsteelt met afgebroeide bollen. Dit zorgt voor snelle vermeerdering en bloei op afroep.
Dagvoorzitter Marijke Roskam inventariseerde na de pitches waar de aanwezigen de meeste toekomst in zagen. De beste scores kregen veredeling en biologische teelt. Zij kwam tot de conclusie dat alle oplossingen eigenlijk gestapeld moeten worden, om uiteindelijk tot die Vitale Teelt te komen.
Hoe nu verder met Project Vitale Teelt
Michiel Cappendijk, programmamanager Greenport Duin - en Bollenstreek, maakte aan het eind van programma bekend dat de sector start met het project Vitale Teelt, waarbij € 10.000 beschikbaar is voor het ontwikkelen van een position paper. Hij riep ondernemers op om hierin mee te denken. “We starten met een klein budget, maar de ambities zijn groot. Ons doel is langjarig met elkaar aan de slag te gaan om tot die vitale teelt te komen”.
Bron: Greenport Duin- en Bollenstreek
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-06-02 Bevindingen Nederlands bloemdesigners over Japanse markt
- 2023-06-01 Na twinitg jaar procederen ziet Container Centralen geld van namaakproducent
- 2023-05-31 'Warmtepompen onvoldoende op waarde geschat'
- 2023-05-31 Vertrouwen glastuinbouw weer 'onder nul'
- 2023-05-30 Ctgb laat twee nieuwe gewasbeschermingsmiddelen toe
- 2023-05-30 Veiling Rhein-Maas te zien in het Duitse programma ‘Tagesthemen’
- 2023-05-26 Nieuw LED-protocol nu beschikbaar op Hortivation.nl
- 2023-05-25 Energiemanagement in de glastuinbouw: Ingewikkeld, maar kan ook 'heel lucratief zijn'
- 2023-05-24 Britse wetgeving veen: nog onduidelijk voor import
- 2023-05-19 Energie-update: Gasprijs zakt onder 30 euro
- 2023-05-19 Nederlandse visie op arbo in de maak
- 2023-05-19 “Moederdag staat altijd garant voor veel koopkracht op de klokken van Royal FloraHolland"
- 2023-05-16 Sierteeltexport en veilingomzetten gedaald, veilingomzet potplanten zet voorzichtig herstel in
- 2023-05-15 Dümmen Orange verlegt focus in succulenten
- 2023-05-15 Vermogen van land- en tuinbouwbedrijven in 2021 verder gestegen
- 2023-05-12 "Kwekers staan de bloemen uit de grond te kijken"
- 2023-05-12 Sierteelt verwacht piek op Moederdag, maar kwakkelend voorjaar en inflatie drukken stempel
- 2023-05-12 Vertraging EG-regeling 2023, openstelling niet meer voor de zomer verwacht
- 2023-05-10 Matig voorjaar resulteert in matige resulaten tuinbranche
- 2023-05-08 'Zomergasprijzen nu ruim onder 40 €ct/m3'