Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kwart land- en tuinbouwbedrijen is 'hobbyboer'

In 2015 was een kwart van alle land- en tuinbouwbedrijven in Nederland klein, dat wil zeggen een omvang tussen de 3.000 en 25.000 euro SO (Standaardopbrengst). Kleine bedrijven leveren voor de boeren te weinig op om van te bestaan. Men spreekt dan ook wel van hobbyboeren.


Percentage hobbyboeren per gemeente, 2015

Onvoldoende opbrengsten om van te bestaan
De ondernemers op kleine boerenbedrijven hebben onvoldoende landbouwactiviteiten om van te kunnen bestaan. Deze kleine boeren opereren doorgaans hobbymatig of zetten stappen in de richting van bedrijfsbeƫindiging. Het gaat vooral om oudere ondernemers en ondernemers die naast hun landbouwactiviteiten er een andere inkomstenbron bij hebben. Zo ontvangt ruim een vijfde van deze hobbyboeren AOW.

Veel hobbyboeren in bijna alle provincies
Het aandeel kleine boeren is het laagst in de provincie Flevoland (5%). Het op een na laagste aandeel had de provincie Zuid-Holland (19%). Het hoogste aandeel kleine boeren is te vinden in de provincies Overijssel (32%), Gelderland (31%) en Drenthe (28%).

Grondgebruik en economische omvang
Het hoogste aandeel landbouwgrond in gebruik bij hobbyboeren hebben de provincies Gelderland (8%), Overijssel (8%), Limburg (7%) en Noord-Brabant (7%). De hobbyboeren hebben 5% van alle landbouwgrond in gebruik en dragen voor 1% bij aan de totale standaardopbrengst van de Nederlandse landbouw.

Veel grasland, schapen en paarden

In 2015 werd door de kleine boerenbedrijven 92.800 hectare landbouwgrond gebruikt. Dit was voor een belangrijk deel grasland (64%). Verder verbouwden de hobbyboeren veel groenvoedergewassen (23%) en akkerbouwgewassen (13%). Hobbyboeren zijn nauwelijks actief in de tuinbouw. Op de kleine boerenbedrijven lopen naar verhouding veel schapen en paarden rond. In 2015 ging het om 23% van alle schapen en 44% van alle paarden op Nederlandse landbouwbedrijven.

bron: CLO
Publicatiedatum: