Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Westland Infra vreest achterstand energietransitie door wet VET

Anders dan de naam van de wet Voortgang Energie Transitie doet vermoeden, zal deze wet een achteruitgang in de energietransitie betekenen volgens Westland Infra. De regio's Westland en Midden-Delfland staan voor een grote opgave op het gebied van verduurzaming van de energievoorzieningen. De glastuinbouwsector, de netbeheerder en overige stakeholders hebben zich gecommitteerd sterk bij te dragen aan de verduurzaming van energie en zijn er al voortvarend mee aan de slag. De mogelijke komst van de wet VET zou een vertraging tot gevolg hebben. Met name de focus van de wet op de rol van de marktpartijen, is niet in lijn met wat nodig is om het resultaat te bereiken.

Verduurzaming door andere samenwerkingsverbanden
Westland Infra heeft zich ten doel gesteld om de komende 5 jaar zich in te spannen voor het realiseren van 4,9 PJ duurzame warmte voor en met de glastuinbouw. Een grote uitdaging voor de meest energie-intensieve sector van Nederland, waar verduurzamen bij alle marktpartijen hoog op de agenda staat. De slag naar hoogrenderende WKK's is gemaakt. Het vervolg hierop zijn duurzame oplossingen in de vorm van geothermiebronnen en warmtepompen.

Revoluties in de benutting van het energienet zijn nodig om de doelen te bereiken. Zogenaamde smart utility grids, waarin de commodity's elektriciteit, (groen)gas, duurzame warmte en CO₂ worden uitgewisseld. Stuk voor stuk ontwikkelingen waarbij steeds meer een beroep wordt gedaan op de netbeheerder als partij voor aanleg van netten, coördinatie, inbreng van kennis en aanbieden van slimme energie-oplossingen. Daar horen andere samenwerkingsvormen bij en dat wordt niet goed ondersteund door de wet VET.

De wet VET
Een dezer dagen wordt mogelijk een nieuwe wet aangeboden aan de Tweede Kamer door Minister Kamp (Economische Zaken), de wet Voortgang Energie Transitie (Wet VET). Onderdeel van deze wet is een inperking van de taken van de netbeheerder tot de wettelijke taken, namelijk het beheer van het elektriciteit- en gasnet. Door deze beperking vreest Westland Infra voor haar rol in de energietransitie, een rol waarvoor juist vanuit de regio veel behoefte aan is. Wet VET is een abstract van een eerder wetsvoorstel, wetsvoorstel STROOM, die meer ruimte laat voor vernieuwende samenwerkingsvormen.

Voor meer informatie:
Westland Infra
Postbus 1, 2685 ZG Poeldijk
(0174) 236 236
[email protected]
www.westlandinfra.nl
Publicatiedatum: