Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Emissieloze kas speerpunt binnen onderzoeksprogramma Water

Om te kunnen voldoen aan de wettelijke doelstellingen (KRW, activiteitenbesluit) en om haar 'licence to produce' te behouden, is de uitvoering van het onderzoeksprogramma Water van LTO Glaskracht Nederland van groot belang voor de glastuinbouw. Daarnaast is emissiebeperking van gewasbeschermingsmiddelen van belang voor het behoud van het middelenpakket. Het bereiken van een nagenoeg emissieloze kas is een belangrijke doelstelling binnen het onderzoeksprogramma Water.

Een belangrijk deel van de projecten valt onder de koepel PPS Glastuinbouw Waterproof van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. Door LTO Glaskracht en andere partijen zijn dit jaar tien projecten ingediend binnen dit onderzoeksprogramma. Drie projecten hebben publieke financiering toegezegd gekregen: 'Voorkomen en bestrijden emissies kasteelten' (uitvoering Wageningen University & Research en KWR), 'Verlenging Glastuinbouw Waterproof (behoud van plantgezondheid en voorkoming van groeiremming) (uitvoering Wageningen UR)' en 'Nooit meer spuien' (uitvoering TNO en Proeftuin Zwaagdijk).

Voor de twee eerstgenoemde projecten is co-financiering gevraagd aan de Stichting Programmafonds Glastuinbouw (SPG). De ondernemersgroep Water van LTO Glaskracht heeft hierin positief geadviseerd aangezien zij de ontwikkeling van innovatie op het gebied van water van groot, gemeenschappelijk belang acht. Het bestuur SPG is hierin meegegaan.

Binnen het project 'Voorkomen en bestrijden emissies kasteelten' wordt aan vier oplossingsrichtingen gewerkt om emissies van gewasbeschermingsmiddelen (en nutriënten) naar oppervlaktewater te minimaliseren:
  1. Concepten voor het vergroten van de betrouwbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen zuiveringstechnologie bij collectieven en tuinbouwbedrijven met afwijkende watersamenstelling.
  2. Ontwikkeling van forward osmose voor de tuinbouw als alternatieve duurzame ontzoutingstechniek om de omvang van spui- en waterstromen terug te brengen.
  3. Nieuwe kennis over de natriumopname en -gevoeligheid van kasteelten en hoe deze is te beïnvloeden door innovatieve teeltstrategieën.
  4. Inzicht in de effecten van het gebruik van ontsmettingsproducten op de waterkwaliteit in recirculerende systemen.
Het project 'Verlenging Glastuinbouw Waterproof' betreft een verlenging van lopende projecten waarin wordt gewerkt aan mogelijkheden om de emissie te voorkomen bij zoutgevoelige teelten (cymbidium en potorchidee).

Bron: LTO Glaskracht Nederland
Publicatiedatum: