Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ontdek de tuinbouwsubsidieregelingen 2017

Wilt u weten welke subsidieregelingen uit dit jaar ook gelden in 2017? Voor de glastuinbouw komen de volgende jaren strengere emissie-eisen voor stookinstallaties en waterzuivering. Daarnaast kunt u ontwikkelingen op het gebied van de Groen Label Kas verwachten. De adviseurs van Flynth praten u bij.

Stookinstallaties
Per 1 januari 2017 gelden nieuwe emissie-eisen voor stookinstallaties op fossiele brandstoffen. Ketels en warmte-krachtkoppelingen (WKK) moeten aan de nieuwe eisen voldoen. Voor stookinstallaties die de CO2 van een externe bron CO2 betrekken, geldt een overgangstermijn tot 1 januari 2019. De nieuwe emissie-eisen gelden niet voor stookinstallaties die minder dan 500 uur in gebruik zijn.
Welke subsidies zijn er nu nog beschikbaar?

Voor WKK’s zijn de subsidies op te delen in installaties die:
  • CO2 uit een externe bron gebruiken, bijvoorbeeld zuivere CO2 of OCAP: revisie van een WKK en aankoop van een DeNOx-installatie komen in aanmerking voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA).
  • CO2 van de WKK gebruiken: alleen een (aanpassing aan) rookgasreiniger komt in aanmerking voor de Energie-investeringsaftrek (EIA)
Bij ketels zal het vooral om aanpassingen aan of nieuwe branders gaan:
  • Aanpassing aan brander van een ketel met een vermogen van 1 MWatt: komt alleen in aanmerking voor de MIA als CO2 van een externe bron afkomstig is
  • Vervanging door nieuwe branders: MIA-subsidie en vrije afschrijving (Vamil) mogelijk bij NOx-emissie lager dan 40 milligram/m3.


foto credits: Flynth

Zuiveringsplicht Glastuinbouw

Bent u glastuinder? Per 1 januari 2018 gaat de waterzuiveringsplicht in. U krijgt hier uitstel voor als u als collectief vóór 2017 een businessplan indient. Voor de individuele tuinder zijn vooral de nieuw te ontwikkelen zuiveringstechnieken interessant. De leveranciers zijn druk bezig om die op de lijst met goedgekeurde installaties te krijgen. Deze BZG-lijst bevat nu pas drie goedgekeurde installaties. U heeft dus weinig keuze wanneer u dit jaar wilt investeren. Wel kunt u in een opdracht de ontbindende voorwaarde opnemen dat een investering alleen doorgang vindt als de zuiveringsinstallatie op de BZG-lijst komt. In 2016 is er voor zuiveringsinstallaties MIA en Vamil subsidie beschikbaar. In de week na kerst wordt bekend of dit ook weer in 2017 het geval is.

Groen Label Kas
De laatste jaren zijn de eisen van een Groen Label Kas nauwelijks gewijzigd. In 2017 wijzigt het certificatieschema, uitgaande van de emissie-eisen voor stookinstallaties en waterzuivering en verdere terugdringing van fossiele energie. Het nieuwe schema wordt bekend nadat de voorgestelde maatregelen door de overheid en de tuinbouw zijn onderzocht. Het GLK-schema gaat, onder voorbehoud, later dan 1 januari 2017 van kracht.

Energie-investeringsaftrek (EIA)

De investeringsaftrek bij de EIA is in 2016 maar liefst 58 procent. Tuinders gebruiken deze regeling veel voor tweede energieschermen, rookgasreinigers, installaties voor Het Nieuwe Telen, hogedrukverneveling en andere energiebesparende technieken. In het belastingplan voor 2017 is aangekondigd dat het percentage EIA 2,5 procent lager zal zijn. Wij verwachten dat dit 55,5 procent wordt.

Subsidie Jonge landbouwers

Bent u boer of tuinder en jonger dan 41 jaar? Als u nog niet eerder een Subsidie Jonge landbouwers (JOLA) heeft ontvangen, gaat de regeling weer open van 1 december t/m 16 januari. De investeringen die in aanmerking komen staan op een lijst. De glastuinbouw beperkt zich tot zonnepanelen, windmolens en WKK’s op gas of biomassa. De maximale subsidie bedraagt 30 procent tot maximaal 20.000 euro subsidie. Per bedrijf komt maximaal één jonge landbouwer voor subsidie in aanmerking. Neem contact met ons op om de voorwaarden van deze complexe regeling door te nemen.

bron: Flynth
Publicatiedatum: