Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Michel Grootscholten, Van der Ende Groep, Stolze

Vochtproblemen in chrysanten te lijf met Enfan ventilator

Michel Grootscholten teelt op 11 ha chrysanten in het Westland. Hij zocht een oplossing voor de vochtproblemen in de kas. Michel: “In het vierde kwartaal verandert het klimaat. Daardoor ontstaan makkelijk vochtproblemen in het gewas. Te veel vocht in het gewas kan zorgen voor zwak blad, zwartstelen en/of roest.”

De oplossing denkt hij te hebben gevonden. Samen met Ton van der Kooij van Van der Ende Groep en Tom Tetteroo van Stolze is er gewikt en gewogen. Moest de Enfan het oplossen? Of toch de Airmix? Michel koos voor Enfan-ventilatoren (die overigens later ook zouden kunnen worden uitgebreid naar een Airmix) en sinds alweer een tijdje draaien deze nu in de kas. Zij zorgen voor een horizontale luchtbeweging, iets dat de Airmix overigens ook doet, maar deze haalt koude lucht boven het schermdoek vandaan en mengt deze met warmere lucht in de kas.


Beeld van de rookproef

De rookproeven waren het overtuigende bewijs voor Michel voor wat betreft de werking van de Enfan-ventilator. Wat gebeurde er in de rookproef? De ventilatoren hangen met een tussenafstand van 35-40 meter. De worp van de ventilator is goed. Het raakt de volgende ventilator. De laatste ventilator werpt tegen de kopgevel. Daar splitst de luchtstroom. Dus de kas wordt gelijkmatig ontvochtigd. Michel: “Ik ben er tevreden mee. Hopelijk behoren vochtproblemen hiermee tot het verleden. Ik ben benieuwd wat de resultaten zijn in het najaar.”

Klik hier voor een filmpje waarin de rookproef te zien is
 
De ventilatoren draaien ’s nachts. Dan moet het doek dicht om te kunnen verduisteren. Overdag gaan de ramen open en is er al genoeg luchtbeweging om het vocht uit de kas te houden. Michel: “Het is opvallend dat als de ventilatoren draaien er wel luchtbeweging, maar geen wind voelbaar is. Dat is goed. Anders wordt het kasklimaat weer te schraal.”
 
Michel heeft de hele tuin (11 hectare) voorzien van Enfan. Met een monorailwagen konden ze boven het gewas de 144 Enfan-ventilatoren op hangen. Michel: ”Het is zo geïnstalleerd dat deze makkelijk kunnen worden omgezet naar een Airmix-systeem. Maar dat moeten we later nog maar bekijken. Als we dat doen, is er alleen een behuizing met mengklep nodig.”
 
Het systeem draait sinds een tijdje. Het is nog te vroeg om iets te kunnen zeggen over overtollig vocht in de kas. Hij merkt al wel op dat de overtollige warmte wordt weg gemengd met de ventilator.
 
Tom Tetteroo van Stolze hoort vaker van vochtproblemen in de chrysantenteelt. “In het laatste kwartaal is er meer vocht door het klimaat. Dan krijg je dode hoeken in de kas. Enfan heeft door de getande bladen een groter bereik. Dus met een minimale hoeveelheid ventilatoren heb je een prima bereik. Het resultaat is dat de teler kosten bespaart, er minder herrie is en toch een zo groot mogelijke worp per ventilator heeft.”


Beeld van de rookproef

Stolze heeft bij het bedrijf van Michel Grootscholten de schematekeningen opgesteld, de bekabeling, schakelmateriaal en computer geïnstalleerd.
 
Ton van der Kooij van Van der Ende Groep heeft weer genoten van het proces om samen met de teler een passende oplossing te bedenken voor de vraag die werd weg gelegd. De procestekeningen zijn een paar keer aangepast. Ton: “We willen graag meedenken, omdat dat resulteert in een passend product. Dat blijkt maar weer. Overigens kunnen wij dit product aanbieden omdat onze leverancier goed met ons mee heeft gedacht. Wij zochten een ventilator die voldeed aan onze eisen én minder geluid produceert. En daar zijn ze goed in geslaagd.”
 
De Enfan voldoet aan de nieuwe richtlijnen die gesteld zijn vanuit de EU: ErP. ErP, Energy Related Product, is de richtlijn voor elektromotoren en voor ventilatoren. De doelstellingen komen voort uit het Kyoto akkoord. Voor 2020 dienen de volgende doelstellingen gerealiseerd te zijn:

1) 20% minder energieverbruik
2) 20% minder CO2 uitstoot
3) 20% meer duurzame energie

Met zowel Enfan als Airmix loopt van der Ende op schema aangaande deze ErP-richtlijnen.
 
Voor meer informatie:
Stolze
Tom Tetteroo
M: 06-2958 5914
E: [email protected]
www.stolze.nl


Michel Grootscholten Chrysanten

Michel Grootscholten
M: + 31 ( 0) 6 26 06 82 80
E: [email protected]
www.michelgrootscholten.nl


Van der Ende Groep

Ton van der Kooij
tel: 0174-515050
E: [email protected]
www.vanderendegroep.nl