Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Polen vinden het welletjes in het Westland"

Uitzendorganisaties zeggen dat het steeds moeilijker wordt om in Polen arbeidsmigranten voor seizoensarbeid in Nederland te werven. Dat zeggen meerdere uitzendbedrijven tegen de NOS.

De gemeente Westland, waar honderden ondernemers afhankelijk zijn van Poolse seizoensarbeiders, vreest voor de economische gevolgen als de Polen zullen wegblijven. Elk jaar werken er meer dan 100.000 Poolse arbeidsmigranten in Nederland.

Volgens Pawel Kaczmarczyk, directeur van het Centrum voor Migratieonderzoek aan de universiteit van Warschau, komt het vooral door de vergrijzing in Polen dat minder Polen naar Nederland willen in de komende jaren. "De bevolkingssamenstelling verandert. De groep jongeren die op de arbeidsmarkt komt, wordt daardoor ook elk jaar kleiner."

Een van de uitzendbureaus die veel Polen werven, is Van Koppen & Van Eijk. Van de 5000 uitzendkrachten komen er 4000 uit Polen. "Vroeger kon ik makkelijker Poolse mensen vinden die in Nederland wilden werken, nu moeten we beter en harder zoeken", zegt directeur-eigenaar Van Koppen. Frank van Gool van Otto Workforce merkt het ook. Doordat er meer werk is in Polen en Duitsland valt er voor de Poolse werknemer "meer te kiezen".

De brancheorganisatie voor uitzendbureaus ABU herkent dit beeld. De organisatie vroeg haar leden deze zomer of ze werknemers in Polen werven. Volgens het onderzoek doet nu 90 procent dat. Naar hun eigen verwachting daalt dat naar 75 procent over twee jaar.

Lees meer op NOS.nl
Publicatiedatum: