Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Exportomzet planten stijgt structureel sterker dan bloemen

Met een stijging van 5% tot € 1,9 miljard ligt de omzetstijging van de plantenexport vanuit Nederland structureel hoger dan die van de bloemen. Daarmee is een plus van 2% tot € 3 miljard gerealiseerd. Dit blijkt uit de exportcijfers die de VGB publiceert op basis van de gegevens van Floridata. Groothandelaren spelen met investeringen in digitaal zaken doen en samenwerkingsverbanden in op zowel ontwikkelingen in de technologie als in de markt. Zij verwachten op totaalniveau een verdere, zij het beperkte groei.Behalve in januari realiseerden Nederlandse groothandelaren in bloemen en planten in alle maanden dit jaar een toename van de exportwaarde. Vanaf het voorjaar schommelt de stijging rond 3% en tot en met oktober staat de teller op 3,1%. In omzetwaarde is dat € 4,9 miljard.
 
Trendbreuken
Vorig jaar kromp de exportwaarde bij de pot- en tuinplanten met 2% tot € 2,1 miljard. Dit jaar is er tot en met oktober een stijging van 4,5% tot afgerond € 1,9 miljard. Het herstel van de plantenmarkt zette een jaar geleden in en lijkt nu af te zwakken. Afgelopen september kromp de exportomzet en in oktober lag de groei op net 1% tot € 149 miljoen. ”We signaleren in veel landen wel een trend waarin kwalitatief betere en dus duurdere planten aan populariteit winnen”, aldus Wijnand Star van H. Star Bloemengroothandel. Jan Edelman van Edelcactus heeft het idee, dat de plantenafzet profiteert van meer aandacht in consumentenmedia en van promotionele inspanningen.

In het bloemensegment werd de afgelopen drie maanden resp. 8,7%, 2,8% en 3,6% meer exportomzet gerealiseerd en is de cumulatieve voorsprong 2,2% op € 3 miljard. ”Het aantal stelen is ongeveer gelijk en de waardestijging komt door een hogere inkoopwaarde”, stelt Henny Star van dezelfde groothandel vast. Vorig jaar tot en met oktober lag de plus op 5,6%. Toen deden ook op jaarbasis de bloemen het beter dan de planten, tot nu toe is het omgekeerde het geval.
 
Grootafnemer Duitsland trekker
Met een toename van bijna 10% in oktober trok de exportomzet naar grootafnemer Duitsland de cumulatieve groei naar 6,4% tot ruim € 1,4 miljard. Daarmee is deze stijging goed voor 60% van de totale groei dit jaar en klom het marktaandeel met bijna een vol procentpunt tot 29,6%. Net als Henny Star schrijft Gerrit Groot van FleuraMetz dit in het bloemensegment in Duitsland toe aan de hogere inkoopwaarde. ”Niet in stuks. We zien verder een verschuiving doordat bloemisten meer online inkopen, in kleinere aantallen en steeds frequenter. Dankzij digitalisering is voor hen een breder assortiment zichtbaar en beschikbaar, maar dit leidt op consumentenniveau niet perse tot vergroting van de markt. Het leidt wel tot een andere rol van de groothandel.”

Henny Star signaleert ook nieuwe rollen voor partijen in de sierteeltketen. ”Overnames en samenwerkingsvormen, ook richting kwekers waar je overigens dezelfde ontwikkelingen ziet, met steeds grotere partijen.” Wijnand Star vult aan, dat groothandelaren steeds meer een bemiddelende rol krijgen. ”Dat komt onder meer door de grotere transparantie.”
 
Koerseffecten roebel, pond en dollar
De exportwaarde van bloemen en planten via Nederland naar Rusland blijft krimpen door de waardedaling van de roebel. Zicht op herstel van deze officiële stroom is er niet. Rusland zakte halverwege dit jaar uit de top-10 exportbestemmingen. In deze ranglijst is Engeland het enige land waar de exportwaarde krimpt. In vergelijking met 2015, toen op Engeland een recordomzet werd gehaald van € 925 miljoen, zette die trendbreuk na dit voorjaar in. De koersval van het Britse pond na Brexit versterkte de daling. In oktober kromp de export met 11% in vergelijking met vorig jaar en tot en met oktober is de achterstand 3%. ”Export op Rusland en Engeland is veel lastiger geworden” is de ervaring van Arco van Duyvenvoorde van Van Duyvenvoorde Flowers & Plants.

De effecten van de recente verkiezingsuitslag op de dollarkoers en de handelsverhoudingen met de Verenigde Staten van Amerika zijn volgens exporteurs niet te voorspellen. Net als Engeland boekte Amerika in 2015 met een exportexplosie van 44% tot € 88 miljoen bij de snijbloemen een record. Dit jaar tot en met oktober is de groei in dit segment 13% en in een snijbloemen top-10 zou Amerika op de achtste plek staan.

Procentueel is in vergelijking met vorig jaar België de grootste groeier. De zuiderburen namen in waarde 11% meer af tot € 215 miljoen. In euro's is dat vergelijkbaar met de daling die in Engeland moest worden geïncasseerd. De bloemen- en plantenexport van afgekweekt materiaal naar Polen steeg met 8% tot € 165 miljoen. Tino Hottinga van Vinkaplant, leverancier van uitgangsmateriaal, constateert in Rusland en Polen een grotere belangstelling. Vinkaplant importeert wereldwijd tropisch stekmateriaal en exporteert naar vele landen. Eenzelfde kernfunctie heeft Edelcactus, maar dan in het segment van cactussen en succulenten. ”Deze variatie in sierteeltgerelateerde bedrijvigheid is kenmerkend voor de internationaal sterke positie van de Nederlandse bloemen- en plantengroothandel, waarvoor verzamelen en overbrengen van kennis steeds crucialer wordt”, aldus Robert Roodenburg van de VGB.

Bron: VGB
Publicatiedatum: