Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Cijfers CBS: areaal glas daalt niet verder, afname aantal bedrijven zet wel door

Het totale areaal tuinbouwgewassen onder glas - glasgroenten en potplanten en snijbloemen samen - is ten opzichte van afgelopen jaar praktisch gelijk gebleven. Onder de radar is wel iets geschoven: in de sierteelt verdween ruim 100 ha, maar aan de glasgroentenkant werd dit weer ruim gecompenseerd. Wat op dit gebied het meest opvalt, is een fikse groei in paprika: volgens het CBS met niet minder dan 150 hectare. Voor wat betreft het aantal bedrijven wordt de dalende lijn van de afgelopen tijd onverminderd doorgezet.

De cijfers, en zeker de meest recente, moeten allicht met een korreltje zout worden genomen. Welke projecten tellen mee op welk moment? Wanneer teler x stopt op moment y, is dit dan meegewogen of wordt dat volgend jaar in de cijfers verwerkt? Welke datum geldt als 'bench-mark'? het CBS geeft er weinig over prijs. Tegelijkertijd: een aardige indicatie mag het heten.


In de figuur het totale tuinbouwareaal. Niet alleen treedt er een schaalvergroting op (daarover zegt de grafiek overigens niets), het areaal neemt ook wel degelijk wat af. T.o.v. 10 jaar geleden met ruim 1000 ha.


Het aantal bedrijven neemt al jaren af, de laatste jaren telkens met 300 à 400.


Wat dat verlies aan areaal aangaat, blijkt dit vooral op het conto van de sier-, en niet op die van de groententelers te komen. Het verhuizen van de roos naar Afrika en, recenter, een paar economisch beroerde jaren behoren allicht tot de primaire oorzaken.


Dat laatste, die paar slechte jaren, tonen zich ook in het areaal glasgroenten. Toch heeft men in deze sector de weg naar boven weer gevonden: veel nieuwbouw en schaalvergroting en tegelijkertijd weinig faillissementen zijn de voornaamste verklarende factoren.


Deze figuur spreekt voor zich: met name snijbloemen is over de jaren gedaald. Rozen, maar ook andere snijbloemen, hebben te maken gekregen met meer (Afrikaanse, Zuid-Amerikaanse) concurrentie. Pot- en perkplanten zijn echter onverminderd stabiel.


Nu worden de statistieken problematischer en kan men zich afvragen in hoeverre het CBS de boekhouding goed op orde heeft. Zo zou het areaal orchideeën elk jaar wat afnemen, maar is dat wel juist?


Het areaal glasgroenten lijkt t.o.v. vorig jaar weinig te zijn veranderd met één grote, reeds genoemde uitzondering: de paprika.

bron: CBS