Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe schimmel tegen wortelziekten in Benelux en Frankrijk

Biobest start met de exclusieve distributie van de 'nuttige schimmel' Trichoderma asperellum T34 die biologische bescherming biedt tegen wortelziekten zoals Pythium en Fusarium.

In België kunnen sier- en groententelers vanaf heden terecht bij Biobest voor het product Asperello T34 Biocontrol. Het gebruik van de nuttige schimmel is toegelaten in tomaat, aubergine en paprika voor de aanpak van Pythium en in éénjarige sierplanten voor de bestrijding van Fusarium.Ook in Nederland en Frankrijk zal het product eerstdaags commercieel beschikbaar zijn. De Franse overheid gaf een brede toelating voor alle sierteeltgewassen. De Nederlandse autoriteiten hebben de toelating in de sierteelt momenteel enkel verleend voor anjer. Via aanvraag van proeftoelatingen en door samenwerking met de sector verwacht Biobest de Nederlandse toelating in de sierteelt verder uit te kunnen breiden.

Biobest bracht Asperello T34 Biocontrol reeds eind vorig jaar op de markt in de Verenigde staten. Het werd er door de siertelers erg positief onthaald. "Telers zijn onder meer tevreden met de goede oplosbaarheid en goede werking tegen Fusarium", zegt Veronica Cervantes, Biobest adviseur in Noord-Amerika.

De schimmel Trichoderma asperellum, T34, die de kern vormt van Asperello beschermt niet alleen de planten tegen wortelziekten, hij stimuleert ook de planten- en gewasgroei. "En dit zowel bovengronds als bij de wortel", zegt Sarah Van Beneden, Product Manager bij Biobest.

Volgens de Biobest-expert werkt Asperello heel goed preventief. "Het is belangrijk om het product zo vroeg mogelijk bij de wortel te brengen", aldus Van Beneden. "Daarom raden we aan om reeds met de toepassing van Asperello te beginnen tijdens de opkweek van de planten en gewassen."

De beschermende werking van Asperello zit 'm in het feit dat T. asperellum T34 de habitat koloniseert van ziekmakende schimmels. Van Beneden: "Ziekteverwekkers zoals Pythium en Fusarium maken zo geen kans meer om de wortels binnen te dringen." De nuttige schimmel werkt bovendien ook als een stimulans voor een gezonde wortelgroei én hij triggert het natuurlijke afweersysteem van de plant. "In veldproeven zagen we een wortelbescherming dankzij Asperello van minstens twaalf weken."

De schimmel werd door de Spaanse spin-off van de Universiteit van Barcelona, Biocontrol Technologies, geïsoleerd uit Fusarium ziekte onderdrukkende compost waarbij Asperello uit de bus kwam als de meest agressieve en efficiënte stam tegen de wortelziekte in kwestie.

"We zijn erg blij met de product registratie in deze landen", zegt Eduard Fernando Martinez" CEO van Biocontrol Technologies. "We zijn ervan overtuigd dat ons product een belangrijke rol zal vervullen in de Europese tuinbouw en dat Biobest dankzij zijn sterk netwerk hiervoor een ideale partner is."

Voor meer informatie:
Biobest Belgium NV
T: +32 14 25 79 80
[email protected]
Publicatiedatum: