Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ontwikkeling nodig voor stroom producerend glas

Er is nog veel ontwikkeling nodig voordat stroom producerend glas op een kas ligt. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR Glastuinbouw over de mogelijkheid om fluorescente zonnecollectoren toe te passen in de glastuinbouw.

In een kas komt meer energie binnen dan nuttig gebruikt kan worden. Het omzetten van de overtollige energie in elektriciteit zou de glastuinbouw sterk kunnen verduurzamen. Via Luminescente Zonne Collectoren (LSC) is het mogelijk om zonlicht dat niet nodig is voor plantengroei om te zetten in elektriciteit. Een LSC is glas met een fluorescerende coating dat licht van een bepaalde golflengte absorbeert en opnieuw wordt uitgezonden. Het uitgezonden licht blijft gevangen in het glas en kan aan de randen worden omgezet in stroom door dunne strips van zonnecellen. De coating kan in principe zo gekozen worden dat het licht absorbeert dat niet nodig is voor de plantengroei.

In het onderzoek en een workshop met deskundigen van andere instituten en universiteiten werd duidelijk dat er aan de ene kant nog geen hoge efficiƫntie verwacht mag worden van LCSs. Door de lage materiaalkosten en de te verwachten gemakkelijke verwerking in de kas kunnen LSCs alsnog rendabel uitpakken. Voorbeelden van toepassingen zijn dat hiermee heel selectief de UV-straling kan worden gebruikt door deze om te zetten naar PAR-licht of er misschien zelfs een verwijderbare fluorescerende laag aangebracht kan worden voor in de zomermaanden in plaats van een krijtlaag.

Het zal dus nog een tijd duren voordat een teler in Nederland een nieuwe kas gaat bouwen met LSCs. Om duidelijkheid te creƫren over de mogelijkheden van LSCs moet de techniek eerst verder worden ontwikkeld, die voldoet aan de randvoorwaarden van de glastuinbouw in Nederland. Ook moeten samen met de toeleverende industrie (chemie, pv, glas en montage bedrijven) de kosten in kaart gebracht worden om daarna toe te werken naar een demonstratiekas.

Bron: Kas als Energiebron
Publicatiedatum: