Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Struviet duurzame vervanger kunstmestfosfaat

Struviet is een goed en duurzaam alternatief voor kunstmestfosfaat. Het bespaart energie in de keten en vermindert de CO2-uitstoot. Dat blijkt uit onderzoek van CE Delft en Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) in nauwe samenwerking met de VAVI (Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie).Veelzijdig gebruik
Struviet is vooral geschikt voor biologische teelten, de tuinbouw en sierteelt. Ook gebruik op golfbanen en voetbalvelden is kansrijk. Struviet is een goede vervanger voor fosfaatkunstmest. Het kan bijdragen aan een verdere sluiting van de voedingsstoffenkringloop. Zo is er minder fosforerts nodig. Het sluiten van de kringloop levert een energiebesparing en een CO2-vermindering van 1,5 ton CO2-equivalenten per ton struviet op.

Groei Biobased Economy
Steeds meer organisaties zijn actief in de Biobased Economy. In 2015 waren er 947 bedrijven, kennisinstellingen en overheden actief. Dat is een forse stijging ten opzichte van de 700 bedrijven in 2014. De afgelopen jaren groeit het gebruik van biomassa voor non-food toepassingen gestaag met 2% per jaar. Momenteel wordt er 12,9 miljoen ton biomassa ingezet in de Biobased Economy.

Lees voor meer informatie het rapport Potentie struviet voor de Nederlandse landbouw.
Publicatiedatum: