Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zelf waterstromen berekenen

Op woensdag 2 november wordt de webtool Waterstromen officieel gelanceerd. Met de webtool kunnen telers en hun adviseurs voor het eigen bedrijf de waterstromen berekenen zodat ze weten hoeveel en wat ze lozen, in water volume (m³) en in kilogrammen stikstof. De lanceringsbijeenkomst is gratis toegankelijk.

Het eenvoudig met de webtool berekenen van de waterstromen in m³ water en in kilogram stikstof is voor glastuinbouwbedrijven nuttig om te kunnen bepalen:
  • of aan de huidige en toekomstige stikstof-emissienormen kan worden voldaan;
  • wat de omvang is van de lozingsstroom die gezuiverd moet worden van gewasbeschermingsmiddelen;
  • welke keuzes (investeringen) het beste gemaakt kunnen worden om de spuistroom en de emissies te verminderen;
  • welke stappen nodig zijn om een nullozing technisch mogelijk te maken.
Met de uitkomsten kunnen telers gemakkelijker een beslissing nemen over waarin ze het beste kunnen investeren. Loont het om te zorgen voor een betere kwaliteit gietwater, moet het filterspoelwater worden hergebruikt of moeten de voorraadtanks worden vergroot? Door de webtool alternatieve scenario's te laten berekenen krijgt de teler informatie over de gevolgen van bepaalde keuzes voor de omvang van de lozing en stikstof-emissie. Hierop kan hij zijn investering in zuiveringsapparatuur ook weer beter afstemmen.Glastuinbouwonderzoekers van Wageningen University & Research hebben een waterstromen computermodel ontwikkeld dat de afgelopen 10 jaar al gebruikt is voor het berekenen van de lozing i.v.m. het ophopen van natrium. De webtool is een gebruikersvriendelijke versie van dat waterstromenmodel en is ontwikkeld voor jaarrond substraatteelten. De berekeningen zijn bedrijfsspecifiek doordat bedrijfseigen gegevens worden ingevoerd, zoals het geteelde gewas, de klimaatinstellingen en natuurlijk de omvang van de tanks en kwaliteit van het gietwater dat wordt gebruikt. Doordat een scenario voor verschillende 'weerjaren' kan worden doorgerekend, krijgt de ondernemer ook een beeld van de emissies onder gunstige (nat jaar) en minder gunstige (droog jaar) omstandigheden.

De webtool Waterstromen programma is intuïtief opgezet maar geeft ook tekst en uitleg. Er worden standaardwaarden gebruikt als de gebruiker niet precies weet wat moet worden ingevuld. De doorgerekende scenario's kunnen worden opgeslagen om ze later te kunnen vergelijken met andere situaties voor het eigen bedrijf of met die van anderen.

Na de lancering is een link naar betreffende website beschikbaar en kan iedereen gebruik maken van de webtool Waterstromen.

Voor meer informatie:
Wageningen University & Research, BU Glastuinbouw
Erik van Os
T: 0317 483335
[email protected]
www.wur.nl
Publicatiedatum: