Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Prototype kwaliteitsbeoordeling in rozenketen wordt getest in de praktijk

In het project ‘Kwaliteitsgestuurde Rozenketen’ is het afgelopen jaar hard gewerkt aan het ontwikkelen van het prototype van IQ-Flora. Dit is een innovatief systeem dat productkwaliteit in rozenketens kan bewaken en voorspellen. Deze module wordt op dit moment verder ontwikkeld tot een gebruiksklare toepassing. Dit systeem zal de komende tijd in een praktijkpilot worden getest in een gesloten keten van kweker tot uiteindelijk de retailer.



Gitta ten Hoope, werkzaam bij Royaal Floraholland, neemt vanuit de praktijk deel aan dit project. Zij heeft input aangeleverd vanuit het veld aan de onderzoekers van Wageningen University & Research. Deze onderzoekers hebben onder andere deze kennis vanuit de praktijk vertaald en verwerkt in een prototype dat onlangs gepresenteerd is op de Greentech beurs.

Aan de slag in de praktijk
“Met deze module voor kwaliteitsvoorspellingen gaan we nu aan de slag in de praktijk. Om het systeem verder te optimaliseren gaan we een partij rozen volgen van kweker tot retailer”, legt Gitta ten Hoope uit. Het bijzondere aan dit systeem is dat de gegevens van deze ketenpartijen worden verzameld op één plek, hierdoor wordt het voor alle partijen in de keten of de regisseur van de keten inzichtelijk hoe de kwaliteit zich ontwikkeld gedurende het traject van oogsten tot eindklant . ‘’Op dit moment hebben we een kweker, een importeur en een handelaar bereid gevonden, deel te nemen aan deze praktijkpilot’’, merkt Ten Hoope op. ‘’We hopen dat ook de klant van de handelaar, namelijk de retailer mee wil werken, zodat de voorspelmodule voor een complete keten getest kan worden.’

Kwaliteitsbewaking en –voorspelling via parameters
De deelnemers aan deze pilot zijn op de hoogte van de mogelijkheden van deze softwaremodule. De kweker voert aan de hand van zijn bedrijfs- en teeltgegevens een aantal gegevens in. Het betreft informatie die direct of indirect invloed heeft op de houdbaarheid en uiterlijke kwaliteit van de roos. Bovendien worden ziekten en plagen meegenomen in deze module. Het gaat bijvoorbeeld over informatie met betrekking tot het oogstmoment, temperatuur en luchtvochtigheid. Aan de hand van alleen deze parameters kan het systeem al een voorspelling doen ten aanzien van kwaliteitsontwikkeling van de roos binnen een bepaald tijdsbestek. De voorspelling wordt nauwkeuriger met de hoeveelheid informatie vanuit de gehele keten die aan dit systeem toegevoegd kan worden. Andersom leert het systeem van deze test. De voorspellingen moeten getoetst worden aan de praktijk, zodat onderzocht wordt of de daadwerkelijke uitkomst klopt. Door ook deze nieuwe informatie aan het netwerk toe te voegen gaat het systeem zijn berekeningen bijstellen, waardoor de betrouwbaarheid van de voorspellingen verder zal toenemen.

Keuzes maken binnen de keten
Ook de deelnemende importeur en handelaar leveren in deze pilot hun input aan via deze online-module. Aan de hand van een voorspelling die uit het systeem rolt kunnen importeurs of handelaren straks hun strategie voor de afzet in de markt bepalen. ‘Een partij kan door omstandigheden minder lang houdbaar zijn dan verwacht. Dan kan de ketenverantwoordelijke keuzes maken ten aanzien van het vervolg van de keten’. Met deze gegevens kunnen deelnemers in de keten structurele ketenproblemen oplossen.

De verwachte informatie uit deze pilot moet de komende tijd helpen om het systeem nog verder te optimaliseren of gebruikersvriendelijker te maken.

Bron: Tuinbouw Digitaal
Publicatiedatum: