Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
Weer
Prototype kwaliteitsbeoordeling in rozenketen wordt getest in de praktijk
Gitta ten Hoope, werkzaam bij Royaal Floraholland, neemt vanuit de praktijk deel aan dit project. Zij heeft input aangeleverd vanuit het veld aan de onderzoekers van Wageningen University & Research. Deze onderzoekers hebben onder andere deze kennis vanuit de praktijk vertaald en verwerkt in een prototype dat onlangs gepresenteerd is op de Greentech beurs.
Aan de slag in de praktijk
“Met deze module voor kwaliteitsvoorspellingen gaan we nu aan de slag in de praktijk. Om het systeem verder te optimaliseren gaan we een partij rozen volgen van kweker tot retailer”, legt Gitta ten Hoope uit. Het bijzondere aan dit systeem is dat de gegevens van deze ketenpartijen worden verzameld op één plek, hierdoor wordt het voor alle partijen in de keten of de regisseur van de keten inzichtelijk hoe de kwaliteit zich ontwikkeld gedurende het traject van oogsten tot eindklant . ‘’Op dit moment hebben we een kweker, een importeur en een handelaar bereid gevonden, deel te nemen aan deze praktijkpilot’’, merkt Ten Hoope op. ‘’We hopen dat ook de klant van de handelaar, namelijk de retailer mee wil werken, zodat de voorspelmodule voor een complete keten getest kan worden.’
Kwaliteitsbewaking en –voorspelling via parameters
De deelnemers aan deze pilot zijn op de hoogte van de mogelijkheden van deze softwaremodule. De kweker voert aan de hand van zijn bedrijfs- en teeltgegevens een aantal gegevens in. Het betreft informatie die direct of indirect invloed heeft op de houdbaarheid en uiterlijke kwaliteit van de roos. Bovendien worden ziekten en plagen meegenomen in deze module. Het gaat bijvoorbeeld over informatie met betrekking tot het oogstmoment, temperatuur en luchtvochtigheid. Aan de hand van alleen deze parameters kan het systeem al een voorspelling doen ten aanzien van kwaliteitsontwikkeling van de roos binnen een bepaald tijdsbestek. De voorspelling wordt nauwkeuriger met de hoeveelheid informatie vanuit de gehele keten die aan dit systeem toegevoegd kan worden. Andersom leert het systeem van deze test. De voorspellingen moeten getoetst worden aan de praktijk, zodat onderzocht wordt of de daadwerkelijke uitkomst klopt. Door ook deze nieuwe informatie aan het netwerk toe te voegen gaat het systeem zijn berekeningen bijstellen, waardoor de betrouwbaarheid van de voorspellingen verder zal toenemen.
Keuzes maken binnen de keten
Ook de deelnemende importeur en handelaar leveren in deze pilot hun input aan via deze online-module. Aan de hand van een voorspelling die uit het systeem rolt kunnen importeurs of handelaren straks hun strategie voor de afzet in de markt bepalen. ‘Een partij kan door omstandigheden minder lang houdbaar zijn dan verwacht. Dan kan de ketenverantwoordelijke keuzes maken ten aanzien van het vervolg van de keten’. Met deze gegevens kunnen deelnemers in de keten structurele ketenproblemen oplossen.
De verwachte informatie uit deze pilot moet de komende tijd helpen om het systeem nog verder te optimaliseren of gebruikersvriendelijker te maken.
Bron: Tuinbouw Digitaal
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-06-02 "Voorkomen lekstromen uit kas begint bij meer bewustwording"
- 2023-05-30 "Geen ultrafiltratie zonder maatwerk"
- 2023-05-24 Luchtbeweging in kas is essentieel, maar is horizontaal of verticaal beter?
- 2023-05-17 Relaties tussen plantenhormonen en genetische netwerken onderzocht
- 2023-05-11 Digitalisering van teelt, hoe kan teler zelf aan de slag?
- 2023-05-08 ‘Warme zomerbries’ bij ‘voorjaarzonnetje’ komt van LED-lamp uit Hoek van Holland
- 2023-05-02 “Mineralen die in water zijn opgelost, leggen wij in volgorde neer”
- 2023-04-24 Fladderende drone Flappy voor gewasteelt
- 2023-04-21 Nieuwe kas vermindert handmatig werk bij Maelor Forest Nurseries
- 2023-04-20 Nitraatmeter voor water klaar voor testen in de praktijk
- 2023-04-19 Standaard communicatieprotocol voor makkelijker omschakelen naar LED
- 2023-04-17 'Onbeperkte wateropslag' in ondergrondse waterberging
- 2023-04-05 Infraroodverwarming opnieuw getest in glastuinbouw
- 2023-04-05 "Verbazingwekkend wat we van planten kunnen leren als we ze realtime kunnen lezen"
- 2023-03-30 “Dubbellaagse folie voor energiezuinige kas”
- 2023-03-28 Vier jaar Europees onderzoek naar algen kweken in afvalwater uit kassen
- 2023-03-24 Van Klaveren Plant opent deuren nieuwe kas tijdens Kom in de Kas
- 2023-03-24 Vitaal water beter voor plant: "We hebben geleerd genoegen te nemen met minder"
- 2023-03-22 Subsidie beschikbaar om extra water te infiltreren in een glastuinbouwbedrijf
- 2023-03-22 Haalbaarheidsstudie zonne-energie op waterbassins gepresenteerd