Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bloemisten optimistisch gestemd

Bloemisten profiteren volop van het economisch herstel. Dat blijkt uit het Marketingrapport Bloemisterijen 2016. Werd in de jaren 2012 en 2013 meer dan de helft van de bloemisten geconfronteerd met een omzet- en resultaatdaling, in het jaar 2015 was de omzetontwikkeling per saldo positief. En het jaar 2016 belooft een nog beter jaar te worden.

2015
In het jaar 2015 heeft 35 procent van de bloemenzaken een omzetstijging gerealiseerd ten opzichte van het jaar 2014. 24 Procent van de ondernemers werd geconfronteerd met een omzetdaling. Dat is een sterke verbetering ten opzichte van het jaar 2013. In dat jaar noteerde 60 procent van de bloemisten een omzetdaling.

2016
Bijna de helft (48%) van de ondernemers verwacht een stijging van de omzet in 2016. 17 procent van de ondernemers voorziet in 2016 een omzetdaling. De verwachte ontwikkeling van het netto bedrijfsresultaat laat een zelfde tendens zien. 48 Procent van de ondernemers verwacht een stijging van het netto bedrijfsresultaat in 2016. 19 procent van de ondernemers voorziet in 2016 een daling van het resultaat.

Dat het weer beter gaat in de bloemisterijbranche is goed nieuws, maar dat nieuws komt wel voor veel bloemisten te laat. Momenteel staan er bij de Kamers van Koophandel ruim 2.800 economisch actieve bloemenzaken (SBI-code 47761) geregistreerd, waarvan bijna 2.500 als hoofdvestiging.

Ten opzichte van het jaar 2013 is het aantal economisch actieve bloemenzaken met 13,5 procent afgenomen, wat neer komt op een gemiddelde jaarlijkse afname van circa 4,5 procent. Het aantal hoofdvestigingen nam in dezelfde periode af met 13,1 procent. In de drie jaren daarvoor nam het aantal economisch actieve bloemisterijen met 17 procent af.

De meeste bloemenzaken zijn te vinden in de provincies Noord- en Zuid-Holland, Noord-Brabant en Gelderland. De provincie Flevoland telt het kleinste aantal bloemisten en die zijn op een paar handen te tellen. In de provincie Zuid-Holland behalen de bloemisten de meeste omzet. In die provincie bedraagt de jaaromzet van bloemisten circa 170 miljoen euro (excl. BTW). In Flevoland ligt de jaaromzet rond de tien miljoen euro.

Bron: Marketingrapport Bloemisterijen 2016
Publicatiedatum: