Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europa wil buitengrenzen voor planten dichtdoen

VVD-Europarlementariër Jan Huitema mobiliseert de liberale groep in het Europees Parlement tegen een voorstel dat de import van planten uit derde landen kan frustreren.

Om te voorkomen dat plantziekten Europa inkomen, wordt de import van planten sinds de jaren zeventig onderworpen aan risicogerichte controles. Die benadering staat nu op losse schroeven. In een akkoord dat het Europees Parlement naar verwachting morgen goedkeurt, is er de mogelijkheid voor landen lijsten aan te leggen van planten en plantmateriaal die Europa niet in mogen zonder daarbij de risico’s of impact voldoende af te wegen. Hiermee wordt de deur opengezet naar willekeur en protectionisme.

Huitema: “We zouden de import, die op grote schaal via Nederlandse havens en vliegvelden Europa binnen komt, niet moeten frustreren. De maatregelen, die men wil nemen, zijn disproportioneel ten opzichte van het risico. Het idee dat je de uitbraak van binnenlandse plagen kan indammen door planten uit andere landen te weren, is klinkklare onzin.”

Het akkoord ligt voor de tweede keer ter stemming en zal, wanneer het woensdag 26 oktober een meerderheid haalt in de Plenaire stemming, volgend jaar in werking treden.


Publicatiedatum: