Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Waterschap Peel en Maasvallei controleert op grondwateronttrekkingen

Van 1 oktober 2015 tot 1 februari 2016 hebben de Limburgse waterschappen bedrijven met bedekte teelten en pot- en containerteelt de gelegenheid gegeven hun bestaande grondwateronttrekkingen te melden. Circa 82% van de aangeschreven bedrijven heeft één of meer grondwateronttrekkingen gemeld.


82 procent dient melding in
In september 2015 hebben de Limburgse waterschappen de ruim 800 bij hen bekende bedrijven met bedekte teelten (glastuinbouw, teelt in tunnels) en pot- en containervelden aangeschreven met het verzoek bestaande grondwateronttrekkingen voor de beregening van deze teelten te melden. Om ook de niet bij de waterschappen bekende bedrijven te bereiken, is deze oproep ook via persberichten, internet en social media verspreid. Binnen de daarvoor gestelde termijn heeft ongeveer 82% van de bedrijven een melding bij de waterschappen ingediend.

Bedrijfsbezoeken
De waterschappen hebben in totaal 674 meldingen ontvangen. Iedereen die een melding heeft ingediend, heeft hiervan een ontvangstbevestiging ontvangen. De ontvangen meldingen worden nu gecontroleerd tijdens bedrijfsbezoeken en als deze voldoen aan de algemene regels worden de onttrekkingen opgenomen in het grondwaterregister. Er zijn op dit moment 140 meldingen op deze manier afgehandeld. Hiervan is circa 71% opgenomen in het grondwaterregister, circa 24% valt onder de vrijstelling en circa 5% betreft geen grondwateronttrekking (meer) ten behoeve van bedekte teelten en pot- en containerteelt. De afhandeling van de overige meldingen vindt naar verwachting plaats in 2016 en 2017.

Jaaropgave grondwateronttrekking
De geregistreerde onttrekkers moeten jaarlijks de onttrokken hoeveelheden grondwater bij de waterschappen rapporteren, via een jaaropgave grondwateronttrekking. Op deze wijze krijgen de waterschappen een goed beeld van de onttrokken hoeveelheden grondwater. Dankzij de positieve medewerking van de sector wordt de beschikbaarheid van belangrijke gegevens voor een goed waterbeheer verder vergroot en wordt ook het inzicht in de waterstromen bij deze bedrijven in beeld gebracht. Dit maakt betere beleidsmatige afwegingen mogelijk.

Bron: Waterschap Peel en Maasvallei
Publicatiedatum: