Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Industrie kan besparen op energie door hergebruik warmte"

De industrie en de dienstensector kunnen jaarlijks ruim 1,3 miljard kuub aardgas besparen door de warmte van koelinstallaties opnieuw in te zetten. Dat blijkt uit onderzoek van KWA Bedrijfsadviseurs in opdracht van RVO.nl.



Het onderzoek behandelt het warmtepotentieel van koelinstallaties. Ze brengen warmte van een lagere temperatuur naar een hogere temperatuur. De warmte op deze hogere temperatuur blijft bij het grootste deel van de koelinstallaties onbenut. De warmte wordt afgestaan aan de buitenlucht. Door deze wel te gebruiken, verminderen bedrijven het gebruik van fossiele brandstoffen en hun CO2-uitstoot.

40% van de warmte hergebruiken
Bedrijven kunnen 40% van de warmte hergebruiken. Ze hoeven daarom minder aardgas te kopen. “Dit is dus een mooie techniek om op te nemen in de Energie Efficiëntieplannen die veel bedrijven deze herfst moeten indienen, in het kader van de MJA- en MEE-convenanten van het ministerie van Economische Zaken (EZ)”, zegt Paul ten Have, adviseur bij KWA.

Meerjarenafspraken
De overheid maakte sinds 1992 meerjarenafspraken met een groot aantal sectoren. Deze afspraken gaan over de verbetering van de energie-efficiëntie. Met het MEE-convenant en het MJA3-convenant draagt het ministerie van Economische Zaken bij aan het behalen van 20% CO2-vermindering in 2020. En aan de energiebesparingsdoelen in het Energieakkoord.

Einde convenant in zicht
De laatste periode duurt van 2017 tot 2020. Daarna eindigen de beide convenanten. De meeste deelnemende bedrijven moeten tussen 1 oktober en 15 november 2016 hun energie-efficiëncyplannen voor de komende vier jaar inleveren.
Publicatiedatum: