Bij verschillende teelten ligt ondanks de lagere energiekosten de gemiddelde bedrijfseconomische kostprijs boven de gerealiseerde verkoopprijs. De schaalgrootte van de bedrijven blijft toenemen, terwijl het areaal van de belangrijkste teelten verder is gekrompen. Dit blijkt uit de 25ste editie van Kwantitatieve informatie voor de Glastuinbouw, die gisteren, 18 oktober, bij Wageningen University & Research, business unit Glastuinbouw verscheen.
In deze versie zijn gegevens opgenomen over het verloop van de arealen van de verschillende teelten, richtprijzen voor de bedrijfsuitrusting en voor de belangrijkste gewassen een berekening van de opbrengsten, kosten en het bedrijfsresultaat.
Kostprijs
Het bedrijfsresultaat wordt nu berekend op basis van de gemiddelde bedrijfseconomische kostprijs. Deze kostprijs is net genoeg om net geen winst te maken, maar wel alle kosten vergoed te hebben. Voor een gezonde bedrijfsvoering moet de verkoopprijs hier boven liggen. Met deze gemiddelde kostprijsberekening krijgt de tuinder een hulpinstrument in handen bij verkoop van zijn producten. Voor de gemiddelde bedrijfseconomische kostprijs is een berekening gemaakt van de productie kosten en het aandeel van de vaste kosten. Deze kosten zijn toegerekend aan de aanvoer in de betreffende aanvoer periode. Voor de groenten en snijbloemen is deze kostprijs berekend voor elke aanvoerperiode van vier weken of verschillende plantingen. Voor de planten is dit berekend voor de productie van 1.000 planten.
Omdat er steeds meer vraag is naar het milieueffect van de teelten is bij elke teelt de CO2 voetafdruk berekend, opgedeeld over de verschillende productie factoren.
Bij het samenstellen van de periodiek verschijnend naslagwerk, zijn de volgende bevindingen naar boven gekomen:
Sector breed
- Schaalvergroting zet door. Het areaal bestaat uit 69% uit bedrijven groter dan 3 ha en 53% groter dan 5 ha. Het aantal bedrijven is sinds 2000 met 70% afgenomen en nu bezit 21% van de bedrijven, 880, 69% van het glastuinbouwareaal.
- Snijbloemen areaal daalde 50% sinds 2000. De arealen roos en chrysant zijn met resp. 70% en 50% gekrompen.
- Het areaal bloeiende potplanten kende een sterke groei van 40% sinds 2000, maar dit stabiliseert de laatste jaren.
- Verschillen in teeltwijzen geven verschillen in kostprijs en leiden tot grote verschillen in de CO2-voetafdruk.
- Bij verschillende teelten ligt de gemiddelde bedrijfseconomische kostprijs boven de gerealiseerde verkoopprijs.
- Het gunstig effect op de kostprijs van het gebruik van WKK is door de lagere terugleverprijs afgenomen, maar gebruik van WKK heeft nog wel een gunstigere CO2-voetafdruk.
De Kwantitatieve Informatie voor de Glastuinbouw 2016 - 2017 (KWIN 2016 - 2017) kost 199,00 euro en is te bestellen door te e-mailen naar: [email protected]. Vermeld in de e-mail KWIN 2016 - 2017, het gewenste aantal exemplaren, contactpersoon en het volledige adres, telefoonnummer en eventueel intern ordernummer.
bron: Bloembollen Visie