Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisteam ondersteunt Nederlandse bedrijven in Ethiopië

Nederlandse bedrijven in Ethiopië, die te maken hebben gehad met vernielingen door actievoerders, overleggen met de overheid van het land over een eventuele doorstart. Een crisisteam op de Nederlandse ambassade biedt hierbij ondersteuning.


Landbouwraad Niek Bosmans

Landbouwraad Niek Bosmans is lid van het crisisteam op de Nederlandse ambassade. Dit team richt zich in eerste instantie op de informatievoorziening aan Nederlanders. Vrijwel dagelijks overlegt het team ook met de overheid. Bosmans: “Bescherming van Nederlandse bedrijven staat daarbij hoog op de agenda. Ook praten we over de mogelijke doorstart van de getroffen bedrijven. De Ethiopische regering wil de buitenlandse bedrijven behouden en is daarbij toeschietelijk, bijvoorbeeld op fiscaal gebied en gronduitgifte.”

Noodtoestand
In december 2015 werden twee Nederlandse bedrijven aangevallen door oppositiegroepen. Afgelopen weken waren zes Nederlandse bedrijven op acht locaties de dupe van het interne conflict in Ethiopië. Op zondag 9 oktober is de noodtoestand uitgeroepen. Militairen zijn dominant aanwezig op straat. Sindsdien is het relatief rustig in het land.

Landbouwraad Bosmans constateert tegelijkertijd dat de Ethiopische overheid pogingen doet om in gesprek te komen met oppositiegroepen over politieke veranderingen. “De overheid erkent dat op een aantal punten een koerswijziging nodig is, bijvoorbeeld op het terrein van corruptiebestrijding en bestuurlijke organisatie. De komende maanden zal duidelijk worden of maatregelen worden genomen en de rust in het land terugkeert.”

Achtergrond conflict
De onrust in het land is het gevolg van spanningen tussen de regering en bevolkingsgroepen. De belangrijkste kritiek is dat de groei van de welvaart terechtkomt bij een klein deel van de bevolking. De overheid regeert met strakke hand en geeft oppositiegroepen weinig ruimte. Buitenlandse bedrijven worden gezien als een verlengstuk van de overheid. Inmiddels is voor miljoenen euro’s schade aangericht op Nederlandse bedrijven.

Bescherming bedrijven
Bosmans heeft dagelijks contact met Nederlandse bedrijven. “Ondernemers zijn bezorgd en daar is ook reden voor. Maar ze gaan niet bij de pakken neerzitten. Ze spreken terecht de overheid aan als het gaat om bescherming van hun eigendommen. Vanuit de ambassade ondersteunen wij hen daarbij. Ondernemers die op het punt stonden om uit te breiden, nemen een afwachtende houding aan. Vernielingen en politieke onrust remmen investeringen af.”

Rol Nederlandse bedrijven
In Ethiopië zijn zo’n 125 Nederlandse bedrijven actief, waarvan circa 100 in de agrarische sector. Het gaat hierbij vooral om tuinbouwbedrijven (bloemen, groenten, stekken en fruit). De Nederlandse bedrijven zijn bijna allemaal lid van de Ethiopian – Netherlands Business Association (ENLBA).

Deze organisatie vindt dat buitenlandse bedrijven ten onrechte in de verdachtenbank zijn geplaatst, ook door de internationale media, met alle gevolgen van dien. ENLBA meldt dat Nederlandse bedrijven in de lokale gemeenschappen niet alleen zorgen voor werkgelegenheid, maar meestal ook financieel bijdragen aan het onderwijs en gezondheidszorg.

Schadevergoeding
Ethiopië is verantwoordelijk voor het uitkeren van een eventuele schadevergoeding aan Nederlandse kwekerijen in het land die zijn verwoest. Dat hebben de ministers Koenders (Buitenlandse Zaken) en Ploumen (Buitenlandse Handel) onlangs geantwoord op Kamervragen van de SGP. De Nederlandse ambassade in Ethiopië helpt mee om gesprekken tussen de Ethiopische overheid en de getroffen ondernemingen over compensatie te organiseren.

Bron: Agroberichten Buitenland
Publicatiedatum: