Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuur bestrijden in de tulpenteelt

In de tulpenteelt heeft het onderwerp “zuur” afgelopen seizoen weer een prominente rol gespeeld. Zuur is een ziekte van de bol, die wordt veroorzaakt door het Fusarium schimmel. Er zijn vele factoren die de mate van aantasting beïnvloeden en waar de kweker weinig invloed op kan uitoefenen, zoals weersomstandigheden en soortgevoeligheid. Echter, er zijn ook factoren die wel gestuurd kunnen worden.Een van die factoren is 'versmering' (verspreiding/besmetting) tijdens de verwerking. Dat gaat via een klein wondje op de gezonde bol via het spoelwater of via contact met besmet materiaal in de verwerkingslijn zoals de lappendroger, de pelmachine, de sorteermachine of op iedere andere willekeurige plek op de lijn.

Ontsmettend licht
De chemische opties voor hygiënische bedrijfsvoering worden steeds verder beperkt. De kweker moet dus kijken naar niet-chemische opties, en een daarvan biedt CleanLigth.

David Symanzig van CleanLight, licht toe: “Apparatuur van CleanLight geeft de juiste dosering ontsmettend licht op de boloppervlakte tijdens het verwerken. De Tulpenkap is in feite een onderdeel van de verwerkingslijn. Er draaien er nu 15 in de bestrijding van zuur in het Noordelijk Zandgebied, in de Noordoostpolder en in Drenthe. Tijdens de verwerking rollen de tulpenbollen onder die kap met ingebouwde speciale UV lampen door. Binnen twee seconden worden ziektekiemen op de boloppervlakte onschadelijk gemaakt door het ontsmettende licht. Dat betekent niet dat een zure bol weer gezond wordt, maar wel dat er minder kans is op verspreiding door die zieke bol. En dat vertaalt zich naar een beter rendement voor de ondernemer.”

Voor mee informatie:
CleanLight
David Symanzig
M: 06-13563575
Arne Aiking
E: aiking@cleanlight.nl
T: 0317-497620
Twitter: @StopPlamV
www.cleanlight.nl

Publicatiedatum: