Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Subsidie voor bijscholing op locatie

LTO Seizoenarbeid organiseert in samenwerking met Lentiz en NCE verschillende opleidingen voor de agrarische sector. Voor de meeste opleidingen behoort subsidie tot de mogelijkheden. Hiermee krijgen agrariërs (een deel van) de opleidingskosten terug. Uniek is bovendien dat bijna alle opleidingen op locatie gegeven kunnen worden.

Angelien van den Nouweland, Rozenkwekerij Marjoland te Waddixveen, licht toe: "We merken dat de betrokkenheid van het personeel door de cursus Nederlands-Pools groter wordt. Vanuit die betrokkenheid leveren ze een betere bijdrage. We maken er ook iets bijzonders van. Als ze geslaagd zijn krijgen ze een cadeau en gaan we eten. En dat levert een betere saamhorigheid."Taalbarrière
Ook groententeler Adrie van den Einde uit Lierop investeert in zijn medewerkers: "Een taalcursus is een investering in het personeel voor de lange termijn en op meerdere fronten. Als de communicatie beter is, voorkom je fouten. Dat betaalt zich terug. Nog los van de taal moeten werknemers een drempel overwinnen om een probleem aan te kaarten. Voor Polen geldt dat misschien nog wel meer dan voor Nederlanders. De taal vormt nog een extra barrière. Zo komt het dat problemen soms helemaal niet worden geuit. Ja, pas als het te laat is.

Belangrijk aan de cursus is dat ze een basis Nederlands kennen, uitgebreid met termen die op ons bedrijf veel worden gebruikt. De namen van de producten, van de materialen waar mee wordt gewerkt en van de belangrijkste ziekten en plagen. Misschien nog belangrijker is dat ze zich ook durven uiten in een voor hen vreemde taal. Lucja Grabowska, de lerares, pakt dat heel goed aan. We merken nu dat het ijs is gebroken. En dat levert veel meer op dan waar we eigenlijk vanuit gingen. Het is voor hen inderdaad makkelijker om een probleem te melden, maar de Poolse werknemers maken nu ook veel gemakkelijker contact met hun Nederlandse collega’s. En dat is ook veel waard."

Subsidiemogelijkheden
Er zijn 17 verschillende opleidingen beschikbaar. Deze cursussen zijn tijdelijk extra interessant door subsidiemogelijkheden via Colland, en Subsidieregeling Praktijkleren. De hoogte van de subsidie varieert en is o.a. afhankelijk van de cao waaronder de werknemer staat geregistreerd. Tevens profiteren leden van LTO van een gemiddelde korting van 10%.

Uiteenlopende opleidingen
De cursussen lopen uiteen in niveau en onderwerp. Van een eenvoudige training voor personeel in de glastuinbouw of voor verpakkingswerkzaamheden, tot Sales en Marketing en zelfs een Minimaster Leidinggeven. Cursussen Instrueren op de Werkvloer en BHV worden ook in het Pools gegeven. Omdat steeds meer agrarisch ondernemers gebruik maken van Poolse arbeidskrachten worden ook cursussen Pools aangeboden. De taalcursussen richten zich niet alleen op het taalgebruik in het dagelijks leven, maar kunnen specifiek worden toegesneden op het bedrijf van hun werkgever.

Voor meer informatie:
www.seizoenarbeid.nl/opleiding
Publicatiedatum: