Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
onrust in Ethiopië houdt aan

Extra bewaking op de kwekerij Ethiopië

Nog altijd is het onrustig in Ethiopiƫ. Afgelopen zondag kwamen bij ongeregeldheden in de regio Oromia nog tientallen mensen om het leven. Dit ontwricht de normale marktwerking en het bedrijfsleven ondervindt daar indirecte, en soms ook zeer directe schade van. Zo ook de vele bloemenkwekerijen. Paul Holla, eigenaar van de gelijknamige rozenkwekerij in Ziway, Ethiopiƫ, vertelt dat zijn kwekerij nu extra wordt bewaakt en zendingen alleen nog in georganiseerd konvooi plaatsvindt.Extra bescherming
Dit zou nodig zijn vanwege een voortdurende dreiging. "Bij ons op de kwekerij lopen nu overal politiemensen rond, zowel in uniform als undercover. Nog een geluk dat onze medewerkers allemaal komen opdagen. In Ziway is het vooralsnog rustig, maar de mensen maken zich zorgen. Dankzij extra bewaking voelen zij zich veiliger."

Transport
Terwijl de productie gestaag doorgaat, moeten de bloemen ook worden verscheept. Ook hier heeft men te maken met onzekerheid, omdat trucks nergens veilig zijn. Daarom heeft Paul, samen met de 4 naburige kwekerijen die Oromia rijk is, besloten het vervoer in konvooi naar de luchthaven in Addis Abeba te laten rijden. "Afgelopen maandag deden we het zo voor het eerst. Inderdaad werden de vrachtwagens belaagd, maar het lukt onze producten op tijd op het vliegveld te krijgen." Echter, op de luchthaven heeft men ook met ongeregeldheden te stellen en worden af en toe vluchten gecanceld. "Een van de twee geplande vluchten bleef aan de grond, omdat er te weinig aanvoer was om die tweede mee te vullen", aldus Paul.

Voedsel tekort

En dan nog iets. Vanuit de hoofdstad komt helemaal niets meer de kant van Ziway uit, weet Paul, en daarom wordt gevreesd voor voedselschaarste. "De winkels zijn leeg en ook zijn banken en scholen gesloten. En dat geldt niet alleen voor Ziwy, maar voor het hele land."

Escalatie
Het is nu al enkele maanden onrustig in Ethiopiƫ. Na de sluiting van Esmerlda Farms is een en ander nog meer op scherp komen staan. Afgelopen week werden nog een een aardappel- en uienboer aangevallen. Gisteren kwam het nieuws naar buiten dat het Nederlandse bedrijf Africa Juice is aangevallen.