Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Een model voor eendenkroosgroei

De Ecoferm Kringloopboerderij in Uddel zet mest, lichaamswarmte en CO2 van vee om in eendenkroos dat weer gebruikt kan worden als veevoer. Pieter Rooijakkers onderzocht als student een model om groei van het kroos te voorspellen.

Op de Ecoferm kringloopboerderij van rosékalverhouder Kroes in Uddel worden reststromen als mest, ammoniak, methaan, CO2 en warmte van de kalveren omgezet in eendenkroos, biogas, warm water, elektriciteit en meststoffen. In 2013 is op dit bedrijf van 1600 kalveren een nieuwe stal gebouwd, met op het dak een kas die geschikt is voor de kweek van eendenkroos. Dat kroos kan weer gebruikt worden als veevoer. In 2014 en 2015 heeft de veehouder als project van het Innovatienetwerk Agro & Dier, onder begeleiding van onderzoekers ervaring opgedaan met de kweek van het kroos.

Kroos
De veehouder gebruikte twee soorten kroos: Lemna minor (klein kroos) met toevoeging van een andere soort Spirodel polyrhiza (veelwortelig kroos). Aanvankelijk was het klein kroos de overwegende soort, maar door oplopen van de temperatuur werd de laatste soort de dominante soort, schrijft BSc-student Pieter Rooijakkers in zijn scriptie 'Photosynthesis model to predict duckweed growth at the Ecoferm greenhouse'.

Lees meer op Groen Kennisnet
Publicatiedatum: