Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Meerderheid Tweede Kamer voor gereguleerde wietteelt

Wordt Westland Wietland?

Voor het eerst is er een meerderheid in de Tweede Kamer voorstander van het reguleren van wietteelt. Dat meldt D66, de partij die sinds 2013 werkt aan een initiatiefvoorstel om het telen van cannabis in Nederland te reguleren.

Lange tijd was er geen meerderheid voor het voorstel te vinden, maar nu PvdA en VNL zich hebben uitgesproken voor legalisering, heeft het wetsvoorstel plots goede kans van slagen.

D66-Kamerlid Vera Bergkamp: "Dit is een doorbraak. Na burgemeesters, gemeenten en een groot deel van de Nederlanders wil nu ook de Tweede Kamer dat de wietteelt gereguleerd wordt. Ons wetsvoorstel ligt vanaf vandaag klaar voor behandeling in de Kamer en we willen dit nog voor de verkiezingen door de Kamer slepen. Nederland zit al te lang in een impasse op dit onderwerp. We moeten weer gidsland worden in Europa."

Scheef gedoogbeleid rechttrekken
Met het wetsvoorstel zal de wietteelt worden gereguleerd. Dit kan door het creëren van een volledig gesloten en belastingplichtige coffeeshopketen, de wietteelt en aanvoer aan coffeeshops zo te decriminaliseren en de rechtszekerheid voor coffeeshophouders te vergroten. Bergkamp; "In de huidige situatie is het zo dat cannabis verkocht mag worden, maar het niet geteeld of aangevoerd mag worden."

Dat gedoogbeleid jaagt de samenleving op kosten. De politie doet per dag gemiddeld 16 invallen bij illegale wietplantages. Vaak zit achter die plantages, meestal in woonhuizen, een groot crimineel netwerk. Vorig jaar werden in totaal 5.856 plantages opgerold, wat neerkomt op 10 hectare aan productie. De politie zegt dat dit slechts het topje van de ijsberg is. Het aftappen van elektriciteit zorgt bovendien voor gevaarlijke toestanden.

D66 wil de wet zo aanpassen dat naast de verkoop en het gebruik van hennep en hasjiesj nu ook de teelt gereguleerd wordt. Telers hebben hiervoor dan wel een gedoogbesluit nodig van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De productie blijft strafbaar, maar wordt niet langer vervolgd. Net zoals nu met de verkoop van cannabis in coffeeshops het geval is. Telers worden ook belastingplichtig.

Westland wietland?
Met het besluit zou Nederland, dat weliswaar voorloopt in het gedogen van cannabisverkoop en -gebruik, aansluiting vinden bij landen als de VS en Canada. Daar is de gelegaliseerde wietteelt al langer gemeengoed. Verschillende grote bedrijven zijn daar al actief met kassen vol wietplanten. De wens bestaat om het wetsvoorstel nog vóór de verkiezingen in maart door de Tweede en Eerste Kamer te loodsen. En wie weet, misschien verandert het Westland dan in het Wietland...?

Publicatiedatum: