Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Minder zaadcellen door pesticiden

Een zorgelijk bericht, vanmorgen op de radio: de kwaliteit van zaadcellen van Westerse mannen is de laatste decennia hard achteruit gegaan. En de oorzaak? Pesticiden. Dat zegt althans Gert Dohle, uroloog aan het Erasmus MC en organisator van een groot congres voor artsen, dat vandaag plaats vindt in Rotterdam. Medici komen bij elkaar om een antwoord te krijgen op de vraag naar de oorzaken en, uiteraard, naar oplossingen te zoeken.

Het zijn niet te strakke onderbroeken of wifi en andere golven die het de spermatozoïden doet duizelen. Nee, zegt Dohle, en zelfs roken en drinken vormen waarschijnlijk niet het voornaamste probleem. "In ons kraanwater zitten allerlei pesticiden, die drinkwaterbedrijven er niet uitgefilterd krijgen. Deze stofjes stapelen zich op in het vetweefsel van de vrouw en komen via de placenta bij de foetus terecht. Het gevolg is dat de zaadbal minder goed ontwikkelt."

Had een man voorheen nog 60 miljoen zaadcellen per milliliter, nu twintig jaar later zijn dat er nog maar 40 miljoen. Als die trend doorzet, zijn dat er over nog eens 20 jaar nog maar 20 miljoen, en dan wordt, aldus Dohle, de kans op een natuurlijke bevruchting substantieel lastiger. Bovendien zouden ziekten als zaadbalkanker steeds vaker voorkomen.

Of is het plastic?
Maar een nuance is op z'n plaats. In tal van plastic producten zitten zogenaamde weekmakers, chemische stoffen die bij verhitting vrij kunnen komen en die in tal van producten zitten. In verpakkingen van magnetron maaltijden bijvoorbeeld, maar ook in babyflesjes. Deze stoffen - BPA - zijn in verschillende landen reeds verboden, maar (nog) niet in Nederland.
Publicatiedatum: