Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Optimaliseren gekoelde chrysantenketen: inzichten en tips

Binnen het project GreenCHAINge wordt onderzocht hoe de kwaliteit van bloemen en planten na het doorlopen van de keten zo constant en voorspelbaar mogelijk blijft. Hierdoor kan het afzetgebied worden vergroot en wordt de consument optimaal bediend en worden kleurstellingen vermeden. De VGB, Royal FloraHolland, LTO Glaskracht Nederland en Wageningen Food & Biobased Research werken in dit project aan het ontwikkelen en beschikbaar stellen van nieuwe kennis voor de sector.

In samenwerking met Intergreen en Kiep Flowers zijn recent twee koelproeven met troschrysanten uitgevoerd. Verschillende technieken om chrysanten bij de kweker terug te koelen zijn getest op effect op vochtverlies, bladkwaliteit en vaasleven. Bloemen werden gekoeld naar 2, 5, en 10˚C middels een vacuüm koeler, een precoolwand en een gewone koelcel. Daarna ondergingen de bloemen eenzelfde ketensimulatie.

Per soort en herkomst (zes partijen) zijn verschillen in vaasleven te zien, maar deze zijn onafhankelijk van welke techniek is gebruikt om de gewassen te koelen. De manier van terugkoelen bleek in deze proeven niet van invloed op het vaasleven na een transportsimulatie.

Belangrijk aandachtspunt is dat alle bloemen na koelactie snel de ruimtetemperatuur aannemen (meesten binnen 24 uur). Let dus op, een koelactie heeft alleen effect als de bloemen daarna ook gekoeld blijven en totale temperatuur laag blijft. Neem dit gegeven mee bij de inrichting van het koelproces op het bedrijf.

De recente resultaten van het onderzoek sluiten aan op eerdere resultaten met chrysanten en andere bloemen (FloraHolland, FBR). Gitta ten Hoope van FloraHolland concludeerde eerder al in haar weblog: “De temperatuursom in de keten is grotendeels bepalend voor de kwaliteit op de vaas.”

De komende maanden wordt het onderzoek voortgezet en aangevuld met kennis en ervaringen op het gebied van koeltechniek en -logistiek. Dit leidt tot praktische adviezen voor een gekoelde keten. Waar moet je op letten bij de aanschaf van een koelsysteem en inrichting van het logistieke proces? Hiermee kan het chrysantenvak haar voordeel doen en de keten en consument blijvend voorzien van kwalitatief uitstekende chrysanten.

Bron: LTO Glaskracht Nederland
Publicatiedatum: