Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Infographic

2016 recordjaar in heftruckongevallen met dodelijke afloop?

Elk jaar zijn er in het Nederlandse bedrijfsleven ongeveer 1700 slachtoffers door heftruckongevallen te betreuren. Onder dit aantal zijn er jaarlijks zeven slachtoffers met een dodelijke afloop. Er wordt al jaren geprobeerd om het aantal arbeidsongevallen met de heftruck door allerlei veiligheidscampagnes te verlagen. Toch blijkt dit niet het gewenste effect te hebben. In 2016 vielen er in de eerste 7 maanden van het jaar in Nederland al 7 dodelijke slachtoffers bij een heftruckongeval. Blijft het hierbij of gaat 2016 het gemiddelde aantal dodelijke slachtoffers overstijgen?

Bewustwording creëren
De heftruck is een zwaar voertuig waarmee zware grote ladingen vervoerd worden. Vaak wordt hiermee door smalle paden met stellingen in magazijnen gereden, terwijl andere medewerkers er aan het werk zijn. De kans op een ongeval of aanrijding is hierdoor erg groot. Aanrijdingen met een voetganger, te zware lading die van de heftruck valt en een voorbijganger raakt of een lading die zo zwaar is dat deze de heftruck kan doen kantelen, zijn veelvoorkomende risico’s. Het is dan ook belangrijk dat zowel bestuurders van heftrucks als voetgangers de gevaren van een heftruck met lading kennen en weten welke maatregelen zij moeten nemen om deze risico’s te minimaliseren.

Goede opleiding van heftruckchauffeurs
Uiteindelijk is de heftruckchauffeur degene die de heftruck bestuurt en moet deze in staat zijn om de heftruck veilig te kunnen bedienen. Veel heftruckongevallen worden veroorzaakt door een rijvaardigheid die te wensen over laat. Een heftruckcertificaat zorgt ervoor dat bestuurders opgeleid zijn hoe zij veilig dienen te werken met een heftruck. Een magazijn waar veiligheid op de eerste plaats staat, leidt niet alleen tot minder ongevallen, maar ook tot een magazijn waar efficiënter wordt gewerkt.

Zorg dus ook dat uw medewerkers veilig hun werk kunnen uitvoeren door hen bewust te maken van de veiligheidsrisico’s die er zijn en medewerkers op te leiden als zij een heftruck moeten besturen.

Hieronder vindt u een infographic met een aantal feiten en cijfers over heftruckongevallen met een dodelijke afloop, de meest voorkomende ongevallen met een heftruck en hoe u een heftruck ongeval kunt voorkomen.Voor meer informatie:
HeftruckNederland
Renée van Geel
Wilmersdorf 50
7327 AC Apeldoorn
E: [email protected]
www.heftrucknederland.nl


Publicatiedatum: