Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vlaamse tuinbouwsector:

"Europa moet verantwoordelijkheid nemen"

Blijft Europa blind voor de crisis? Deze vraag legden de afgevaardigden van de sectorvakgroepen Fruit, Groenten en Sierteelt voor aan Europees commissaris Marianne Thyssen en aan enkele Vlaamse Europarlementsleden. De sector vindt dat Europa zijn verantwoordelijk ontloopt in het Ruslandverhaal en formuleerde daarom enkele concrete acties die Europa kan ondernemen zodat de telers het hoofd kunnen bieden aan de crisis.

Interventie vormt vangnet
Toen Rusland zijn embargo verlengde tot eind 2017, besloot de Europese Commissie om ook de bijzondere interventiemaatregelen te verlengen tot juni 2017. Frappant is wel dat ze daarbij de steun met 70% reduceerde. Voor fruit kan er slechts 25.700 ton uit de markt genomen worden, voor groenten 5000 ton. De Europese Commissie geeft aan dat de steun die ze uittrok niet volledig opgebruikt werd en daardoor niet meer nodig is. Ze heeft er wel nooit bij stilgestaan dat de interventieprijs dermate laag is, dat het voor landen met een hoge kostprijs niet interessant is om in te tekenen voor interventie. Het is van groot belang dat de interventieprijs verhoogd wordt, maar met een ingebouwde correctiefactor die rekening houdt met de variƫrende kostenstructuren in de lidstaten.

Lees meer bij Boerenbond
Publicatiedatum: